Când tristețea greu apasă, viaţa nu-i deloc frumoasă

885
0

Lina a venit la redacţie însoţită de o rudă. Subţire ca o trestie, cu faţa palidă şi ochii trişti. Era îmbrăcată modest. În clipa când a început să-şi depene firul poveştii, faţa i s-a întunecat, ochii i s-au tulburat. Vorbea încet şi rar, izbucnind din vreme în vreme în suspine grele, ce se amestecau cu șuvoiul neîntrerupt de lacrimi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

E tristă povestea Linei. Ascultând-o, ţi se face părul măciucă şi ţi se strânge inima de durere.

În cei 38 de ani câţi îi are, zilele Linei s-au împletit mai mult cu necazuri decât cu bucurii. Atât ea, cât şi fratele ei mai mare, Costică, n-au avut parte de fericire în mica lor căsuţă, cumpărată de părinţi pe bani împrumutaţi în anul când s-a născut fata. Copilăria le-a stat sub semnul fricii. Frică de călăul tată, care o bătea crunt pe mama, dar şi pe copii atunci când se întorcea de pe drumurile numai de el ştiute şi mai zăbovea un an–doi în familie.

Şi ură, şi cruzime, şi dușmănie…

Satul vorbeşte ca despre un mare tiran despre acest Nichifor în a cărui inimă clocotea numai ură, cruzime, duşmănie.

Reproduc vorbele Linei: „Am trăit cu mama şi cu fratele numai cu frică. De fiecare dată tata venea asupra mamei cu mânie. Umbla mai mult pe drumuri, ba în Rusia, ba în Ucraina. Hoinărea cât hoinărea, iar când se întorcea acasă ne era de-a scăpării. Ne snopea pe toţi în bătăi, în mama dădea cel mai tare. Sărmana de ea era mereu cu braţele amorţite de durere şi corpul negru de vânătăi. De câte ori în nopţi geroase de iarnă am dormit prin hlujani sau cu găinile în poiată! Nu fugeam nici la părinţii lui, care erau aproape, nici la sora mamei, căci venea după noi şi ne bătea. De fapt buneii pe linia tatălui nu ne-au iubit şi nu ne iubesc. Nu pot uita nici până azi cum bunica mergea cu strachina cu turte şi le împărţea la toţi nepoţii câte una-două, iar nouă nu ne dădea măcar o bucăţică…”


Mama se îmbolnăveşte, tata tot o zdupăneşte

Aşa treceau zilele în această familie dintr-un sat de la nordul republicii. Biata femeie, care era pâinea lui Dumnezeu, muncea de se spetea. Alături de ea munceau şi copiii ca să poată achita cât mai curând datoriile şi aduna bani pentru construcţia unei case mai mari şi mai arătoase. Dorea Ileana lui Nichifor să fie în rând cu lumea. Între timp, crudul bărbat şi-a găsit naşul în Ucraina. Implicat într-un furt, a fost prins şi închis într-o puşcărie din Viniţa. Mai în linişte, mama şi copiii au pornit construcţia casei. Dar munca la casă cere eforturi mari şi Ileana o ţinea tot într-un suflet şi la deal şi la vale, până când, într-o zi, cuprinsă de ameţeli şi sudori, a ajuns la spital. Medicii i-au depistat cancer. Lina avea 13 ani atunci. Maturizată înainte de vreme, mergea cu mama pe la doctori când la Chişinău, când la raion, implorându-i să-i salveze viaţa suferindei. Lina îşi aminteşte: „Era în toamna anului 1997. Mama, ca vai de ea, a venit din spital, iar tata, din închisoare. Credeam că durerea mamei îl va îmbuna, dar el devenise şi mai nebun. O bătea foarte des, nu se uita că-i bolnavă. A fost un an de mare chin pentru mama. Înainte de moarte a lovit-o rău de tot cu picioarele. Peste noapte, în dureri îngrozitoare, mama a murit, Dumnezeu s-o ierte. Cu limbă de moarte, mi-a spus: „Lina, să vă duceți peste mări şi ţări. Aici să nu trăiți, pentru că n-o să aveţi viaţă bună…”

Tata a violat-o de ziua ei

Dar ce era să facă sărmana copilă? Unde să se ducă la 14 ani? După înmormântare, fratele a plecat la câştig în Ucraina, iar ea a rămas cu tata. De câteva ori acesta a încercat s-o violeze. Atunci Lina s-a dus la naşii de cununie şi le-a spus cum stau lucrurile. Aceștia au luat-o la ei.

Însă, după două zile, Nichifor a venit cu o falcă în cer şi alta în pământ şi i-a ameninţat: „O să vă dau foc la casă dacă nu o alungaţi pe Lina acasă!”. Şi fata s-a întors în mica lor căsuţă. Nesuferitul tată se mai ogoise. Peste un an Lina a plecat să înveţe meseria de croitoreasă. Făcea naveta până în centrul raional.

Pe 3 septembrie, de ziua ei, se pregătea să meargă la şcoală. Tata, în loc s-o felicite, s-a legat de ea. Fata s-a luptat cum a putut, s-a zbătut, a ţipat, dar nimeni n-a auzit-o. Nu s-a putut rupe din mâinile criminalului, care devenise mai rău decât o fiară în acele clipe. După ce şi-a satisfăcut instinctul animalic, sărmana copilă a vrut să fugă, dar uşa era încuiată.

Şi-a cerut voie la WC. Zgâriată, cu corpul plin de vânătăi, a alergat la o mătușă, care a luat-o apoi sub tutelă. Până la urmă, ce-a făcut, ce-a dres, groaznicul Nichifor a ieşit basma curată. Dar nu s-a ogoit. Când fiu-său a venit cu mireasă din Ucraina, viitorul socru a încercat s-o violeze şi pe aceasta. Tânăra s-a speriat şi a fugit. N-a mai dorit să audă nici de Moldova, nici de Costică, nici de tatăl lui…

Și cum vă spuneam în prima parte, după ce taică-său şi-a satisfăcut instinctul animalic, sărmana copilă a vrut să fugă, dar uşa era încuiată. Şi-a cerut voie la WC. Zgâriată, cu corpul plin de vânătăi a alergat la mătuşa, care a luat-o apoi sub tutelă. Până la urmă ce-a făcut, ce-a dres, groaznicul Nichifor a ieşit basma curată. Dar nu s-a ogoit. Când fiul său a venit cu mireasă din Ucraina, viitorul socru a încercat s-o violeze şi pe aceasta. Tânăra s-a speriat şi a fugit. N-a mai dorit să audă nici de Moldova, nici de Costică, nici de tatăl lui…

În trista viaţă pe care o ducea, Lina a legat prietenie cu un băiat din sat. La început păreau încântaţi unul de altul. Când a împlinit 18 ani au hotărât să se căsătorească. Credea că măritişul o să-i aducă alinare. Era sigură că ceea ce face e corect.

Şi-au înregistrat căsătoria şi au plecat la Surgut la muncă să facă bani pentru nuntă. Peste o jumătate de an s-au întors. Cu banii câştigaţi mirele şi-a cumpărat maşină, care a devenit prilej de neînţelegeri.

Măritiș cu probleme


Destul de repede şi de uşor tânărul soţ s-a îndrăgostit de o fată ce locuia peste o casă şi, când Lina se afla în a şaptea lună de sarcină, a părăsit-o. Iar când micuţa venită pe lume a împlinit jumătate de an, tatăl acesteia şi soţul ei legitim de care nu divorţase a făcut nuntă cu cealaltă.

Nu i-a fost uşor să treacă peste acest moment, dar, amintindu-şi de vorbele mamei: „Decât să duci o viaţă de coşmar ca mine, mai bine rupe poala de la început”, și-a luat destinul în mâini şi a mers mai departe.

Îşi vedea de ale ei în casa părinţilor. Într-o seară, taică-său a venit de pe drumurile lui şi a stricat ferestrele. Acasă era şi fratele care a anunţat poliţia. L-au închis pe războinic. Peste câteva zile acesta a fugit de la poliţie.

Iar peste jumătate de an a venit spunând că a stat la Glodeni la cineva. Cine ştie câte rele mai făcuse, cert e că poliţia îl căuta deja pentru o bătaie şi un furt de proporţii. A fugit şi de astă dată şi de atunci nu s-a mai arătat, e dat în urmărire.

Bunelul o alungă din casă

Cu gând să-şi refacă viaţa, Lina şi-a mai asumat un risc – şi-a legat destinul de un alt băiat din sat fără să-l cunoască prea bine. Nu şi-au înregistrat oficial căsătoria. Convieţuiesc de câţiva ani. A născut un băieţel de la el.

Însă nu e fericită nici cu acesta. Crede că aşa îi este dat, să repete într-un fel soarta mamei sale. Mai zice că o fi la mijloc un păcat ascuns făcut de cineva din înaintaşii de rudenie pe care trebuie să-l ispăşească.

Şi aceasta încă nu e tot. La multele necazuri pe care le are, i s-a mai adăugat unul – bunelul şi bunica, adică părinţii tatălui, o alungă din casă. Au făcut nişte acte false, precum că această casă a fost cumpărată de ei şi că le-au dat-o atunci, în 1983, părinţilor să trăiască temporar.

Satul şi primarul, care ştiu care este adevărul, se crucesc cum de ultima judecată din cele câteva care au fost i-a făcut dreptate bunelului, şi nu Linei şi lui Costică, de partea cărora este de fapt dreptatea.

Nici preotul nu a putut înţelege cum de un bătrân care merge duminică de duminică la biserică îşi urăşte atât de mult nepoţii neajutoraţi! În loc să le poarte de grijă ca un bunel, el le ia până şi bucăţica de la gură.

P.S. Aceasta era situația Linei cu zece ani în urmă. De atunci lucrurile s-au schimbat. Bunicii au trecut la cele veșnice. Fratele ei și-a găsit rostul peste hotare, iar ea s-a despărțit cu șapte ani în urmă de concubin. A trecut cu traiul la oraș. Și de atunci a renunțat la bărbați. Nu mai vrea să audă de dragoste în pat, de bărbați. Își crește cu responsabilitate copiii și pe lângă ei vreo cinci pisoi, care îi umplu viața de liniște și pace.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE