Republica Moldova intră în stare de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile

960
0

 Astăzi, 20 ianuarie, Parlamentul Republicii Moldova s-a convocat într-o ședință extraordinară pentru a examina solicitarea guvernului cu privire la instaurarea stării de urgență pentru 60 de zile. Respectiva decizie are la bază scrisoarea primită de la „Gazprom”, ieri, 19 ianuarie, prin care se cere plata în avans pentru luna ianuarie, conform clauzelor contractuale.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În ședință, premierul R. Moldova, Natalia Gavrilița, a subliniat faptul că Republica Moldova poate rămâne, real, fără gaze, din cauza faptului că SA „Moldovagaz”, care are în calitate de acționar majoritar „Gazprom”, nu a găsit soluții.

„Vom adopta o serie de măsuri menite să evite riscul opririi livării de gaze naturale către consumatorii Republicii Moldova. Este vorba de amânarea plății TVA datorată de SA„Moldovagaz” statului și achitarea anticipată de către Guvern a compensațiilor pentru lunile ianuarie și februarie”, a declarat Premierul Natalia Gavrilița.

Potrivit proiectului propus de Guvern, în perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții pentru executarea următoarelor măsuri:

– dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;

– adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

– adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și a operatorilor de sistem să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice pe întreg teritoriul țării;

– coordonarea activității mijloacelor de informare în masă;

– instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

– instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate;

– alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate;

– efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.

„Platforma „DA” insistă pe o abordare completă a problemei securității energetice a R. Moldova, în condițiile în care România se pregătește să devină în 2023 exportator-net al gazelor naturale în R. Moldova. Guvernarea acționează în calitate de pompier. Republica Moldova nu poate să rămână în permanență în stare de urgență și incompetență”, a declarat un reprezentant al Platformei „DA” în cadrul ședinței Legislativului.

În urma ședinței, Legislativul a votat decizia Guvernului și a fost declarată stare de urgență în sectorul energetic, pentru 60 de zile.

Diana Botnaru

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT