Tratativele dintre SUA și Rusia cu privire la Ucraina, s-au încheiat la Geneva fără un final limpede. Urmează multilaterala Rusia-NATO, la Bruxelles

610
0
Wendy Sherman / Sursă FOTO: AFP

După mai multe zile de declarații pesimiste de ambele părți, Statele Unite și Rusia au desfășurat luni, la Geneva, o rundă de negocieri dificile, care, speră Washingtonul, pot evita pericolul unei noi invazii rusești în Ucraina, fără a ceda în fața cererilor de securitate de mare anvergură ale Kremlinului. La încheierea acesteia, secretarul adjunct de stat al SUA, Wendy Sherman, a declarat că SUA au fost ferme în a respinge propunerile de securitate „fără șanse de succes” în timpul discuțiilor cu omologul său rus de la Geneva și a adăugat că Washingtonul nu va permite nimănui să conteste politica „ușilor deschise” a NATO, transmite Reuters, preluat de Rador.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Oficialii americani au avut discuții sincere și directe cu delegația rusă pe parcursul a aproape opt ore și sunt dispuși să se reîntâlnească în curând pentru a discuta mai detaliat problemele dintre SUA și Rusia, a spus Wendy Sherman.

Wendy Sherman a subliniat că Rusia „nu poate dicta termenii politicilor externe ale altor țări” și nici modul în care se extinde Alianța Nord-Atlantică. „Un atac asupra Ucrainei ar genera costuri și consecințe semnificative”, a avertizat oficialul american, subliniind că delegația Moscovei nu a oferit niciun răspuns la solicitarea de a reduce presiunile militare asupra Ucrainei. „Nu cred că știm răspunsul la această întrebare”, a precizat Wendy Sherman, citată de Mediafax.

„Le-am explicat colegilor noştri americani că nu avem nicio intenţie de a ataca Ucraina. Nu există niciun motiv de escaladare a crizei din acest punct de vedere”, a declarat ministrul adjunct de Externe Serghei Riabkov, potrivit agenției Sputnik.

Delegația rusă, condusă de Riabkov, a prezentat solicitările Rusiei, exprimate pentru prima dată luna trecută, inclusiv interzicerea extinderii în continuare a NATO și încetarea activității alianței militare în țările din Europa Centrală și de Est care au aderat după 1997. Aproape 100.000 de militari ruși sunt masați în apropierea graniței cu Ucraina, în pregătirea a ceea ce Washingtonul și Kievul spun că ar putea fi o invazie, la opt ani după ce Rusia a preluat peninsula Crimeea de la Ucraina.

Moscova neagă planurile de invazie și a transmis că răspunde la ceea ce a numit „comportamentul agresiv și provocator din partea alianței militare NATO și a Ucrainei, care s-a înclinat spre Occident și aspiră să se alăture NATO”.

Wendy Sherman, cel de-al doilea diplomat ca importanță din Departamentul de Stat, se va întâlni cu aliații americanilor la Bruxelles înaintea reuniunii NATO-Rusia de miercuri, 12 ianuarie, și a unei întruniri a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, care va avea loc joi, 13 ianuarie, la Viena. Oficialii americani și ruși vor discuta din nou la sfârșitul săptămânii pentru a decide o cale de urmat, precizează Reuters.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE