Tratative SUA-Rusia la Geneva cu privire la situația din Ucraina, fără motive de optimism

676
0
SUA și Rusia negociază la Geneva dezamorsarea crizei din Ucraina. Sursa FOTO: Guliver/GettyImages

Statele Unite și Rusia au început luni, 10 ianuarie, la Geneva, o rundă de tratative pentru dezamorsarea crizei legate de Ucraina, dar așteptările sunt destul de rezervate, dacă nu chiar pesimiste. Negocierile de la Geneva vor continua pe parcursul săptămânii cu o reuniune în format extins a Consiliului Rusia-NATO, miercuri, 12 ianuarie, la Bruxelles, și o ședință a Consiliului permanent al OSCE, programată să se desfășoare joi, 13 ianuarie, la Viena. Anticipând rezultatele discuțiilor de securitate dintre SUA și Rusia, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat duminică că nu se așteaptă la progrese, dar speră că pot exista zone în care cele două părți pot fi de acord. Mai mult, șeful diplomației americane a subliniat că „NATO nu a invadat Ucraina, nu a invadat Georgia, nu a dislocat trupe în R.Moldova” și a pus sub semnul întrebării justificările oferite de Rusia pentru trimiterea de trupe în Kazahstan, după zile întregi de proteste violente în această țară din Asia Centrală, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„O lecție din istoria recentă este că, odată ce rușii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu să-i faci să plece”, a subliniat Blinken.

Aceste declarații ale secretarului de stat american au înfuriat Ministerul rus de Externe, care a calificat remarcile lui Blinken drept „tipic ofensatoare”.

„Dacă Antony Blinken iubește atât de mult lecțiile de istorie, atunci ar trebui să țină cont de următoarele: când americanii sunt în casa ta, este greu să rămâi în viață și să nu fii furat sau violat. Am învățat acest lucru nu doar din trecutul recent, ci din toți cei 300 de ani de statalitate americană”, a postat MAE rus pe canalul său de Telegram.

Revenind la tratativele cu SUA, delegația rusă, condusă de viceministrul rus de Externe, Serghei Ryabkov, și adjunctul ministrului Apărării, Aleksandr Fomin, a ajuns la Geneva în seara zilei de duminică. După un dineu de lucru cu șefa delegației americane, Wendy Sherman, adjuncta secretarului de stat american, Ryabkov a declarat că a avut o discuție complicată cu Sherman, fără să ofere și alte detalii, pe când Wendy Sherman „a subliniat sprijinul Statelor Unite pentru principiile internaționale de suveranitate, integritate teritorială și libertate a țărilor suverane de a-și alege propriile alianțe”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat american, citat de Meduza.

La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a avertizat din nou că orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecințe grave pentru Rusia.

„Nu există securitate în Europa fără securitatea Ucrainei. Vizita mea în Ucraina a avut loc într-un moment deosebit de important, conflictul de la granița țării fiind pe punctul de a se agrava. Aceasta a avut loc înaintea unei serii de întâlniri între Rusia, SUA și NATO care vor discuta cererile Rusiei privind „garanțiile de securitate”. Situația de securitate din Europa de Est va fi, de asemenea, subiectul principal al reuniunilor informale cu miniștrii de externe și ai apărării din UE, care vor avea loc săptămâna viitoare la Brest, în Franța”, a transmis Josep Borrell, relatează CaleaEuropeană.ro .

Pe de altă parte, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat cotidianului „Financial Times”, citat de G4Media.ro, că alianța condusă de Statele Unite este pregătită pentru „un nou conflict armat în Europa” în cazul în care negocierile eșuează, în timp ce oficialii occidentali s-au pregătit pentru potențiale discuții cu Moscova privind reducerea dimensiunii exercițiilor militare, controlul armamentelor și un angajament de a nu amplasa rachete americane în Ucraina.

„Sunt la curent cu istoria Rusiei. De secole au trecut prin conflicte cu vecinii”, a declarat el pentru „Financial Times”. „[Dar] Rusia are o alternativă: să coopereze, să lucreze cu NATO”, a accentuat Stoltenberg.

În acest context, politologul Valentin Naumescu a declarat la Digi24 că nu are așteptări pozitive și nu este prea optimist în privința negocierilor din această săptămână. În opinia sa, după intervenția trupelor ruse în Kazahstan, ar fi fost un prilej „bun, normal și logic” ca aceste negocieri să fie anulate, pentru că „nu vor aduce nimic bun pentru noi și nu au ce să aducă atât timp cât e vorba despre un set de condiții, numite garanții de securitate, pe care le pretinde un regim agresor”, a spus profesorul Naumescu. El crede că eșecul previzibil al acestor negocieri nu va face decât să ofere un argument în plus Moscovei ca să invadeze estul Ucrainei.

Amintim că Rusia a amplasat aproximativ 100.000 de militari în vecinătatea frontierei cu Ucraina în ultimele luni, stârnind temeri că plănuiește un nou atac asupra unei țări pe care a invadat-o în 2014, odată cu anexarea Crimeii. Președintele Vladimir Putin a negat orice plan de invazie, dar a avertizat despre o posibilă acțiune militară dacă SUA și NATO ar ignora cererile Moscovei de acorduri de apărare care ar reduce drastic capacitățile SUA și NATO în Europa. Rusia susține că aceste capacități reprezintă o amenințare pentru granițele sale. În special, Moscova cere NATO garanții juridice prin care Alianța Nord-Atlantică să renunțe la extinderea sa în Est, la aderarea Ucrainei și a altor state post-sovietice la NATO și la crearea bazelor sale militare în aceste țări, care pretinde că s-ar afla în zona sa de influență.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE