„Amintiri în luminile rampei”, la TNME

671
0
Aplauze pentru protagoniștii spectacolului documentar „Amintiri în luminile rampei”, TNME, decembrie 2021

Pe 17 și 18 decembrie 2021, Teatrul Național „Mihai Eminescu” (TNME) a oferit publicului un spectacol tulburător, cu generația de aur a trupei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mărturii despre teatru, viață, istorie

Renumiții actori Viorica Chirca, Ninela Caranfil, Vitalie Rusu, Iurie Negoiță, Nicolae Darie au împărtășit mărturii despre teatru, viață, istorie. Traseul lor biografic a fost marcat de foamete, sărăcie, ani de război, vicisitudini, încercări grele ale sorții. Spectacolul documentar „Amintiri în luminile rampei”, în regia lui Petru Hadârcă, a fost realizat în cadrul Programelor de proiecte culturale desfășurate de organizațiile necomerciale. Cu acest spectacol, este finalizat proiectul „O istorie de o sută de ani de teatru românesc la Chișinău”.

Iurie Negoiță: „Foametea a trecut prin familiile noastre”

Actorul Iurie Negoiță activează în trupa Teatrului Național „Mihai Eminescu” de 52 de ani, a  interpretat peste 100 de roluri. În monologul său din acest spectacol-document a mărturisit despre anii foametei, anii de război, a vorbit și despre activitatea sa actoricească, despre unele roluri reprezentative.

Foametea, această grozăvie care a bântuit în satele noastre, a trecut prin toate familiile noastre. Vă povestesc numai un caz, care m-a copleșit. Eram mic, aveam șapte luni. Mama, fiind lihnită de foame, a plecat pe deal să mai strângă niște buruieni. Pe mine m-a lăsat cu vecina și vecina s-a pus pe treburi undeva pe după casă. A trecut pe drum cineva și a strigat: „Dă-mi trupul cela, că-i mort deja!” și mătușa Ileana cu o coadă de sapă a ieșit de după casă și i-a fugărit, m-a luat în brațe și m-a dus în casă. Aceștia au fost anii foametei, aceasta a fost urgia noastră…”, a spus Iurie Negoiță.

Ninela Caranfil: „Ni se interzicea să rostim pe scenă cuvântul „român”

Actrița Ninela Caranfil, Artistă emerită a Republicii Moldova, le-a vorbit spectatorilor despre perioada în care era interzis să pronunți cuvântul „român”. 

În 1988, Andrei Băleanu voia să monteze „O noapte furtunoasă” de Caragiale. A rugat ministerul, a implorat, a insistat să monteze această piesă. Până la urmă, ministerul a acceptat, doar cu o condiție – să nu se rostească în această piesă cuvântul „român”. Spectacolul se juca într-o manieră interesantă: în scenele unde urma să fie rostit cuvântul „român”, actorii făceau o pauză, iar spectatorii înțelegeau despre ce e vorba, intuiau și aplaudau. Iată așa a pătruns, cu greu, încet-încet, dramaturgia românească în repertoriul Teatrului Dramatic „Alexandr Pușkin” – așa se numea, pe timpuri, actualul Teatru Național „Mihai Eminescu”, a povestit actrița Ninela Caranfil. 

În afară de mărturiile generației de aur a teatrului, spectatorii s-au bucurat de un recital de melodii și cântece care au făcut istorie, interpretate de Aliona Triboi, Angela Ciobanu, Anatol Durbală, Diana Decuseară, Tinka Mardari, Vadim Buinovski (solo vioară) și de Orchestra de Cameră a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Autoare: Ludmila Hițuc

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE