UE recunoaște inițiativa de a consolida cooperarea cu Georgia, Ucraina și R.Moldova, în timp ce „Trio-ul Asociat” a făcut lobby pentru aderare

1089
0
Summit-ul Parteneriatului Estic de la Bruxelles - Foto de grup

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene și cei ai instituțiilor europene au recunoscut miercuri, 15 decembrie, inițiativa trio-ului asociat Georgia, Republica Moldova și Ucraina de a consolida cooperarea lor. O declarație comună a fost adoptată la finalul summit-ului Parteneriatului Estic, care s-a desfășurat la Bruxelles, unde președinta R.Moldova, Maia Sandu, omologul său ucrainean, Volodimir Zelensky, și prim-ministrul Georgiei, au semnat și o declarație separată, ocazie pentru Reuters de a scrie că cele trei țări asociate au făcut lobby pentru a li se permite să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că România își dorește aderarea la Uniunea Europeană a R. Moldova și că la nivelul Uniunii trebuie să se facă o claritate în legătură cu acest subiect.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În concordanță cu principiul diferențierii și cu cel al incluziunii, UE recunoaște inițiativa trioului de parteneri asociați, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, de a consolida cooperarea cu UE și ia act de coordonarea sporită între aceștia cu privire la chestiuni de interes comun legate de punerea în aplicare a acordurilor de asociere și a zonelor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, precum și cu privire la cooperarea în cadrul Parteneriatului estic”, se arată în declarația comună a summit-ului de la Bruxelles, fără a se face însă o referire clară la un eventual calendar de aderare.

Într-un discurs pe care l-a ținut în cadrul summit-ului, președinta Maia Sandu a declarat însă că nu este un secret pentru nimeni că ambiția autorităților de la Chișinău este ca, într-o bună zi, să aducă R.Moldova în UE. „Parteneriatul Estic este o oportunitate pentru noi de a consolida și aprofunda alegerea noastră europeană și suntem gata să muncim din greu pentru a depăși cadrul actual”, a promis șefa statului.

Președinta Maia Sandu susține un discurs la summit-ul Parteneriatului Estic de la Bruxelles (15.12,2021)

„Sunt foarte multe chestiuni care trebuie rezolvate de Moldova în Moldova. În același timp, în cadrul Uniunii trebuie să existe o claritate strategică, vrem sau nu vrem ca Moldova să devină stat membru. România își dorește acest lucru, am spus-o de nenumărate ori și putem să-i ajutăm să-și depășească, să-și pună în practică reformele, să-și îmbunătățească performanța economică. Și vom face toate aceste lucruri”, a declarat la rândul său președintele Românei, Klaus Iohannis, citat de Digi24.

În acest context, Reuters transmite că liderii Ucrainei, Georgiei și R.Moldova au profitat de ocazie pentru a face lobby pentru a li se deschide o portiță de aderare la Uniunea Europeană. „Summit-ul de o zi al Parteneriatul Estic de la Bruxelles evidențiază succesul limitat pe care UE l-a obținut în relația sa cu cele șase republici ex-sovietice invitate, în timp ce Rusia consideră că toate cele șase se află în curtea sa, acolo unde are cele mai mari interese de securitate. Dintre cele șase, Georgia, Moldova și Ucraina sunt implicate în dispute teritoriale cu Moscova. Liderii Armeniei și Azerbaidjanului participă la summit, dar nu caută aderarea la UE”, notează agenția de știri britanică.

Menționăm că, în cadrul reuniunii de la Bruxelles, Maia Sandu a avut o întrevedere cu Josep Borrell, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședintele Comisiei Europene. Discuțiile au vizat evoluțiile de securitate din regiune și intensificarea cooperării cu UE în 2022. Președinta R.Moldova i-a mulțumit lui Borrell pentru susținerea oferită Republicii Moldova pe parcursul acestui an, inclusiv pentru a face față crizei energetice. De asemenea, ea s-a întâlnit cu Charles Michel, președintele Consiliului European, cu care a discutat despre căile de a valorifica într-un mod cât mai eficient ajutorul acordat de Uniunea Europeană și despre noile oportunități de finanțare oferite țărilor din Parteneriatul Estic. De asemenea, Maia Sandu a avut o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, în cadrul căreia prioritate au avut subiectele ce se referă la situația curentă din R.Moldova și reformele inițiate de noua guvernare, potrivit unui comunicat al Președinției de la Chișinău.

Totodată, la Bruxelles, ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, și Oliver Varhelyi, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, au semnat Acordul de sprijin al UE de 60 de milioane de euro pentru R.Moldova, pentru a acoperi costurile pentru grupurile vulnerabile cauzate de recenta criză a gazelor. L-am dezvoltat în timp record! Onorată că ambele președinte – Maia Sandu și Ursula von der Leyen – au asistat la ceremonie”, a scris pe pagina sa de Twitter directoarea generală adjunctă pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere la Comisia Europeană, Katarína Mathernová.

În același timp, șeful diplomației moldovene a semnat cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și ai Băncii Europene de Investiții (BEI) acordurile pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică a R.Moldova” – un program național de reabilitare energetică a clădirilor din toată țara, cu accent pe clădirile cu destinație socială.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE