Justificările Nataliei Moloșag cu privire la „asistența” primită din partea unui fost proxenet nu au convins opinia publică. Avocatei Poporului i se cere demisia

1201
0
Avocata Poporului, Natalia Moloșag, asistată de fostul ei client, Dumitru Godonog, condamnat anterior penal pentru proxenetism / Sursa FOTO: NewsMaker.md

Avocata Poporului, Natalia Moloșag, a recunoscut miercuri, 1 decembrie, că a folosit în funcția pe care o deține serviciile unui cetățean pe care l-a apărat anterior în instanță și care a fost condamnat penal în 2017 la patru ani de închisoare, cu suspendare, pentru proxenetism. Reacția sa vine după ce în ajun 96 de ONG-uri, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic, i-au cerut în regim de urgență explicații în legătură cu statutul cetățeanului Dumitru Godorog în cadrul Oficiului Avocatului Poporului (OAP). Moloșag susține că acesta a fost angajat pe un termen determinat, în baza unui contract de prestări servicii gratuite, fiind dispus să facă voluntariat. Godorog ar fi avut competențe strict tehnice, dar și pe cea de a-i asigura integritatea fizică, după ce ar fi fost amenințată în legătură cu un control pe care l-a inițiat de îndată ce a preluat funcția de ombudsman.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Totodată, Natalia Moloșag a admis că ar putea demisiona din proprie inițiativă, însă numai după finalizarea acestui control.

Ea mai afirmă că ar fi victima unei campanii de denigrare a imaginii sale, declanșată prin intermediul unor informații scurse în presă inclusiv prin intermediul unor angajați ai OAP, care nu și-ar dori ca anumite nereguli comise anterior să devină cunoscute.

„Am concluzionat că atacul la adresa mea este rezultatul activității de control pe care îl efectuez în oficiul Avocatul Poporului, unde am descoperit abateri grave în actele contabile, în gestionarea bunurilor donate de organizații internaționale etc. Ceea ce am depistat și cu ce m-am confruntat aici iese din limitele legii. Sunt gata să răspund pentru fiecare cuvânt. Profesia mea este despre oameni și demnitatea umană. Admit că, din lipsă de experiență, am comis o greșeală, dar nu există vreo încălcare de lege”, a declarat Moloșag, într-o conferință de presă.

Cu referire la persoana lui Dumitru Godorog, ea afirmă că a încercat astfel să-i ofere o șansă la reabilitare și reintegrare în societate, acesta onorându-și sarcinile încredințate.

Justificările Nataliei Moloșag nu au convins însă opinia publică, provocând un val de reacții dure cu un final invariabil – cererea imperativă de demisie.

Încercările „Gazetei de Chișinău” de a obține un comentariu calificat de la ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, nu au avut succes.

În același timp, exponenții mai multor partide, inclusiv ai deputaților PAS care i-au oferit Nataliei Moloșag votul de încredere, s-au pronunțat unanim. „Este clar că ea a greșit în foarte multe privințe. Așteptăm să-și depună demisia, după finalizarea controlului. Ar fi logic probabil să-și dea demisia. Sunt foarte multe semne de întrebare”, a declarat Radu Marian, pentru Agora. „Dumneaei a greșit. Eu înțeleg că se termină ancheta pe care a început-o și vineri își va depune demisia. Altă alternativă nu va fi”, spune Marcela Nistor. Iar cel mai laconic comentariu a venit din partea lui Dumitru Alaiba. „Cel mai penibil anunț de demisie”, a scris el pe Facebook.

La fel, și președintele interimar al Platformei DA consideră că avocata poporului, Natalia Moloșag, încurcă o instituție publică cu propriul său cabinet de avocatură.

„Ea chiar crede că, odată numită în funcție, instituția ar fi proprietatea sa”, subliniază politicianul. El califică declarațiile Nataliei Moloșag ca fiind „pur și simplu halucinante”. „În loc să-și prezinte astăzi demisia și scuzele pentru compromiterea imaginii instituției pe care o conduce, această doamnă a ieșit cu o reacție foarte obraznică, absolut nedemnă de înalta funcție pe care o deține. Niciodată reputația Oficiului Avocatul Poporului nu a căzut atât de jos”, crede Dinu Plângău, care anunță că, în cazul în care cei care au numit-o în funcția de avocat al poporului nu vor iniția procesele de verificare a conflictului de interes și/sau abuzului în serviciu, Platforma DA va depune demersurile corespunzătoare la organele competente, avertizează Plângău.

Menționăm că numirea Nataliei Moloșag în funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile omului, pe 23 septembrie, cu votul a 57 de deputați din PAS, a fost de la bun început contestată, în legătură cu un posibil conflict de interese, ea fiind cea care a reprezentat în instanță interesele Maiei Sandu, pe atunci candidată la prezidențialele din 2020 și în prezent președintă a R.Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE