Felicitări la cel mai înalt nivel adresate României de Ziua Mari Uniri de cei mai importanți demnitari de la Chișinău

892
0
Militari români în haine de epocă, la parada militară dedicată zilei de 1 decembrie, la București

De Ziua Marii Uniri, 1 decembrie, înalte oficialități de la Chișinău au lansat un șir de mesaje de felicitare adresate României și românilor de pretutindeni, accentuând sprijinul de care beneficiază R.Moldova din partea autorităților de la București, trecutul istoric comun, cultura și rolul limbii române. Președinta Maia Sandu, bunăoară, a mulțumit României pentru prietenie și pentru „toate lucrurile bune pe care le-am făcut și le vom face împreună”. Nu în ultimul rând, și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță s-a adresat cu mesaj cetățenilor R.Moldova, în care a făcut referire inclusiv la stadiul relațiilor bilaterale profunde și speciale dintre România și R. Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Excelența Sa menționează că speranțele în viitor au fost revigorate odată cu rezultatul alegerilor prezidențiale de anul trecut și a celor parlamentare anticipate din iunie 2021, care prin votul democratic și liber exprimat al cetățenilor au adus la putere în R.Moldova veritabile forțe pro-europene și pro-reformă.

„Pe acest fond, au fost reluate, cu optimism și așteptări renăscute, contactele bilaterale la cel mai înalt nivel, atât în plan executiv, cât și pe platforma parlamentară”, notează ambasadorul.

Daniel Ioniță amintește, la ceas aniversar, de multiplele proiecte derulate în domeniile educației și culturii, domenii de excelență ale cooperării bilaterale, dar și al infrastructurii.

„Toate acestea au fost și vor fi realizate în interesul dumneavoastră direct, cetățenii Republicii Moldova, indiferent de apartenența etnică, religioasă sau de limba vorbită. Vă asigurăm că vom continua proiectele care vizează repararea, construirea sau modernizarea unor edificii de învățământ și cultură, construirea de apeducte și poduri rutiere și de cale ferată, vom diversifica relațiile economice și vom consolida și mai mult legăturile de suflet, interumane dintre locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului”, mai spune șeful misiunii diplomatice române de la Chișinău.

„Ne leagă trecutul istoric, ne leagă cultura comună și limba română, iar în față avem un viitor care poate să ne apropie și mai mult. O vom face prin oamenii care și-au găsit rostul pe o parte ori alta a Prutului, prin investiții reciproce, prin drumuri și poduri. Dragă Românie, de ziua ta, îți doresc să rămâi puternică și generoasă. Să fii o voce distinctă în lume și în Europa unită, și un model de țară pentru care democrația și bunăstarea oamenilor sunt fundamentale. Să mergem spre viitor împreună. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, se arată într-un mesaj difuzat de președinta Maia Sandu.

„Poate că nu toți conducătorii noștri au știut sau au vrut să învețe din prietenia pe care România ne-a oferit-o necondiționat de-a lungul timpului, indiferent de conjuncturile politice de la Chișinău ori București. Însă pentru cetățenii Republicii Moldova, România a însemnat întotdeauna un exemplu de urmat în ceea ce privește implicarea societății în democrație și în apărarea valorilor unui stat de drept. 1 Decembrie este ziua în care nu doar ne bucurăm de comunitatea de istorie, cultură și limbă cu România, dar este și momentul în care privim cu speranță înspre viitor, către toate realizările pe care le vom avea împreună de aici încolo pe traseul nostru comun european pe care vrem să îl facem ireversibil”, a transmis ministrul de Externe, Nicu Popescu într-un mesaj cu ocazia Zilei României.

Tot Nicu Popescu a fost cel care a accentuat de altfel, în ajun, că „limba română face mai scurtă calea R.Moldova spre Europa”.

La rândul său, premierul Natalia Gavrilița a transmis urări de bine tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului! „De ziua națională a României celebrăm înțelegerea, ajutorul reciproc și legăturile istorice care unesc destinele țărilor noastre. Mă bucur să trăiesc într-o epocă în care construim poduri, conexiuni energetice, gazoducte și viitor european acolo unde anterior era sârmă ghimpată și înstrăinare”, a scris șefa Guvernului de la Chișinău.

La fel, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a adresat cu un mesaj de felicitare președinților Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, și Senatului, Florin Cîțu, din Parlamentul de la București.

Menționăm că în acest an se împlinesc 103 de la Marea Unire, înfăptuită pe 1 decembrie 1918 cu votul delegaților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. De asemenea, în 2021 au fost marcați 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre București și Chișinău, împliniți la 27 august, chiar în ziua în care R.Moldova și-a proclamat independența față de fosta URSS.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE