Gestionarea crizei pandemice și rezolvarea crizei gazelor, susținerea acordată persoanelor social vulnerabile, combaterea corupției și reforma justiției, deblocarea finanțării externe, precum și aprofundarea relațiilor cu Uniunea Europeană sunt realizările pe care și le atribuie Guvernul Nataliei Gavrilița în primele 100 de zile de la preluarea mandatului. Totodată, prezentându-și raportul de activitate cu această ocazie, prim-ministra a declarat că și-ar fi dorit ca Guvernul să lucreze într-o perioadă „mai liniștită și mai stabilă”, decât în primele trei luni de la învestirea noului Cabinet de Miniștri.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎn primele 100 de zile, planurile inițiale ale Guvernului au suferit modificări substanțiale, din cauza celor trei crize care au lovit R.Moldova, ca urmare a unor evoluții nefaste la nivel global și regional. În consecință, Guvernul a acționat prioritar pe următoarele direcții:
Criza pandemică
- Procurarea a 400 de mii de teste antigen rapide și aplicarea acestora;
- Diminuarea tarifului pentru testul PCR, de la 700 de lei, la 300 de lei:
- Completarea componenței CNESP cu specialiști în medicină în proporție de nu mai puțin de 50%;
- Implementarea cadrului de măsuri de protecție, în baza incidenței infecției și a gradului de alertă;
- Elaborarea măsurilor de susținere a angajatorilor și salariaților în perioada pandemiei;
- Actualizarea protocoalelor clinice naționale pentru tratarea pacienților COVID-19;
- Asigurarea accesului la vaccin anti-COVID, datorită donațiilor și achizițiilor;
- Transmiterea loturilor de ventilatoare și echipamente către spitale;
- Implementarea unui sistem electronic, care, din 15 octombrie, permite descărcarea certificatului COVID-19;
- Implementarea sistemului pentru completarea online a fișei epidemiologice;
- Majorarea salariilor personalului auxiliar din spitale – cu 57%;
- Diminuarea taxei TVA pentru sectorul HoReCa, până la 6%;
- Acordarea a două zile libere pentru angajații care se vaccinează.
Criza prețurilor
- Pensia minimă a crescut la 2000 de lei, 183.000 de pensionari au atins acest plafon promis, iar creșterea medie a fost de 366 de lei pe lună;
- Oamenii cu stagiu incomplet au primit cu 398 de lei mai mult;
- Au crescut alocațiile sociale – între 250 și 500 de lei pe lună;
- A fost extinsă acoperirea programului de ajutor pentru perioada rece a anului etc.
Criza gazelor naturale
- S-a reușit achiziționarea volumelor lipsă din surse alternative; pentru menținerea presiunii în sistemul de transport;
- Au fost inițiate procedurile care au dus la declararea stării de alertă, ulterior a stării de urgență pe piața gazelor naturale, care a permis abilitarea companiei de stat Energocom să facă pentru prima dată în istoria țării achiziții de gaz din surse alternative;
- Diplomația energică a permis obținerea suportului internațional;
- S-a ajuns la semnarea unui contract între Moldovagaz și Gazprom la o formulă de preț pe care Guvernul o consideră avantajoasă.
De asemenea, Natalia Gavriliță a pus un accent deosebit pe reforma justiției și relațiile cu partenerii de dezvoltare, enumerând următoarele reușite:
- Anularea „secretului offshore”;
- Inițierea conceptului de evaluare externă a judecătorilor;
- Avansarea în implementarea Acordului de Asociere;
- O mai mare apropiere de Europa;
- S-a obținut angajamentul din partea UE de a susține R. Moldova;
- Au fost accesate granturi de 36,4 milioane de euro;
- S-au obținut 60 de milioane de Euro pentru a depăși criza energetică;
- Au fost relansate relațiile cu vecinii și pornite discuțiile cu privire la construcția unor noi poduri;
- A fost asigurată funcționalitatea gazoductului Iași-Ungheni.
„În cele 100 de zile Guvernul s-a curățit de oameni compromiși și am început procesul de plecare din funcție de șefi, șefuleți, purtători de pachete pentru șefuleți din ministere, agenții și întreprinderi de stat. Am oprit scheme de sute de milioane în achiziții la agențiile publice. Statul poate deveni mai puternic doar cu oameni onești. Acesta este angajamentul pe care l-am luat în fața cetățenilor și pe care vom continua să-l urmăm până la ultima zi de mandat. Cu suportul colegilor din Parlament, promovăm o reformă reală a justiției și schimbăm nu doar legile, ci și oamenii compromiși. Desigur, rămân foarte multe de făcut. Vestea bună e că avem în față multe sute de zile pentru a lucra împreună pentru o Moldovă în care fiecare trăiește demn, în care fiecare își poate realiza potențialul și în care fiecare are parte de dreptate și instituții funcționale pe care te poți baza”, a rezumat Natalia Gavrilița.
Raportul de 100 de zile prezentat de prim-ministra Gavrilița se întinde pe 35 de pagini, în care sunt descrise 148 de acțiuni pe care Guvernul le-a întreprins în 34 de domenii și direcții.
Documentul integral poate fi consultat AICI
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE