Guvernul a aprobat un pachet de măsuri care să compenseze creșterea tarifelor la gaze. Cine sunt beneficiarii

612
0

Guvernul de la Chișinău va pune în aplicare un mecanism compensatoriu format din trei componente, menit să asigure protecția socială a populației în legătură cu majorarea tarifelor la gaze. Anunțul a fost făcut miercuri, 10 noiembrie, într-o conferință de presă, de prim-ministra Natalia Gavrilița, care a precizat că, pentru a asigura acordarea compensațiilor, Guvernul va cheltui 1,6 miliarde de lei în următoarele cinci luni. De compensarea creșterii tarifare la gaze și căldură vor beneficia toți consumatorii casnici – 746 de mii de familii, a declarat Gavrilița.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Pentru consumul de gaze naturale, compensația va fi aplicată în două etape, explică șefa Guvernului.

Astfel, fiecare metru cub din primii 50 consumați va fi compensat cu 4,3 lei, cetățenii urmând să achite 6,8 lei. Următorii 100 de metri cubi vor fi compensați cu 3,2 lei, consumatorii urmând să plătească 7,9 lei. Compensațiile vor fi incluse direct în factură.

Consumul ce depășește 150 de metri cubi de gaze va trebui achitat integral, a subliniat premierul.

La rândul său, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a anunțat că Guvernul a aprobat în ședința de miercuri majorarea indemnizației acordate familiilor nevoiașe în perioada rece a anului, de la 500 la 700 de lei, precum și a pragului de eligibilitate, pentru a extinde această categorie.

„Pentru a acoperi cât mai multe familii va trebui să creștem multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului, de la 2.2 la 2.6 puncte, prin care va fi extins pragul de trecere pe venit la evaluarea dreptului de ajutor pentru perioada rece a anului pentru familiile defavorizate. În urma acestor modificări, încă 86.000 de familii defavorizate vor beneficia de prestație pentru perioada rece a anului. Dacă o familie are un venit mai mic de 6.719 lei, se poate adresa asistenței sociale completând o cerere, această familie este eligibilă, și va primi lunar pentru perioada rece a anului. Creștem valoarea ajutorului de la 500 la 700 de lei. Îndemnăm cetățenii care se consideră vulnerabili să completeze aceste cereri”, a subliniat ministrul.

De asemenea, Guvernul s-a angajat să compenseze parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorie consumată cu 2/3 din creșterea costului, adică, cu maxim 450 de lei pe lună. De această compensație vor beneficia, potrivit lui Marcel Spatari, aproximativ 75 la sută dintre locuitorii municipiilor Chișinău și Bălți conectați la încălzirea centralizată.

Astfel, pentru ajutorul pe perioada rece a anului din Bugetul de stat vor fi alocate suplimentar 523 de milioane de lei, pentru compensarea creșterilor tarifare – 770 de milioane de lei, iar pentru compensarea creșterii tarifelor la agentul termic, încă 340 de milioane de lei.

Amintim că Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) a acceptat marți, 9 noiembrie, o majorare substanțială a tarifelor ce vor fi achitate de consumatorii finali din R.Moldova. Astfel, la cererea Moldovagaz, a fost stabilit un tarif de 11,08 lei, inclusiv TVA, care este inclus în factură, pentru un metru cub de gaze. Noul tarif, care este de 2,4 ori mai mare decât cel de până acum – de 4,2 lei pentru un metru cub, se va aplica pentru luna noiembrie, este unul provizoriu și urmează a fi revizuit până la 30 noiembrie, a declarat directorul ANRE, Ștefan Creangă.

În acest context, șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a declarat că furnizorul nu va solicita ANRE o reducere a tarifelor pentru gaze cel puțin până în primăvara anului viitor, adică e puțin probabil ca tariful final să fie modificat până atunci.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT