Şase organizaţii din ţară, mai puternice şi determinate să se dezvolte

1176
0
Organizațiile participante – în vizită de studiu la Centrul raional de resurse pentru educația incluzivă Ungheni. Octombrie, 2021

Asociaţia Obştească „Fiecare contribuie pentru Schimbare” (AO FCPS) din or. Criuleni a finalizat proiectul „Un scop comun – organizaţii durabile”, al cărui scop a fost consolidarea capacităților a șase organizaţii ale societăţii civile (OSC) locale în dezvoltarea organizațională proprie, advocacy și monitorizarea politicilor publice locale şi naţionale în domeniul incluziunii sociale și prevenirii discriminării persoanelor defavorizate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Organizaţiile implicate în proiectul de capacitare sunt: AO Centrul de Asistență Socială „Casa Speranțelor” din or. Soroca; AO „Femeie. Speranță. Viitor” din s. Varnița, r. Anenii Noi; AO „Sprijin și Speranță” din or. Ungheni; AO „Clubul Femeilor „Inspirație ” din s. Oxentea, r. Dubăsari; AO „Forța Susținerii” din or. Leova; AO „Change for a better life” din or. Căușeni.

Membrii organizaţiilor implicate, la conferinta de bilanța proiectului, octombrie 2021

Victoria Secu, directoarea executivă a AO FCPS şi coordonatoarea proiectului, a remarcat că în urma evaluării iniţiale a fiecărei organizaţii, de comun acord cu echipa OSC beneficiare, au fost identificate domeniile care necesită a fi dezvoltate. Membrii şi membrele organizaţiilor au optat fie pentru dezvoltarea organizațională proprie, fie pentru elaborarea și aplicarea propunerilor de finanțare, ajustarea politicilor interne sau creșterea capacităților de comunicare ale organizației. Un alt compartiment al proiectului a fost studierea proceselor decizionale locale şi influenţarea politicilor publice cu scopul promovării incluziunii sociale și prevenirii discriminării persoanelor defavorizate. Câteva activităţi din proiect au fost orientate spre dezvoltarea capacităţilor de fundraising şi a creşterii vizibilităţii organizaţiilor în regiunea unde îşi desfăşoară activitatea.

Ana Severin, team-lidera Proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, a formulat o concluzie, la finalizarea proiectului: incluziunea socială este un domeniu actual, de interes sporit pentru ONG-uri. „Un indicator clar de performanță al acestui proiect ar fi că din cele șase organizații cu care ați lucrat doi ani, două s-au calificat în cadrul unui apel de granturi și au devenit beneficiare de granturi. E vorba de „Forța Susținerii” de la Leova și de „Casa Speranțelor” de la Soroca. Dincolo de profesionalism, avem un istoric de colaborare foarte plăcut. Ați respectat termene, ați fost foarte flexibili, ați dat un răspuns la pandemie care ne-a impresionat. Vă mulțumim pentru faptul că ați făcut parte din echipa proiectului nostru” – a spus Ana Severin la adresa tuturor organizaţiilor implicate în proiectul „Un scop comun – organizaţii durabile”.

Valentina Onica, directoarea AO „Casa Speranțelor” de la Soroca, a remarcat că pe parcursul desfășurării proiectului cele șase organizații-partenere au creat o comunitate prietenoasă, au învățat împreună lucruri utile, s-au bucurat reciproc şi și-au făcut griji pentru inițiativele şi reuşitele colegilor. Organizația „Casa Speranțelor” a ales să beneficieze de instruiri, de asistență și mentorat în ajustarea politicilor interne organizaționale și a reușit să definitiveze și să obțină o strategie de dezvoltare organizațională, care îi va ajuta să planifice scopurile și să atingă țintele stabilite pentru următorii cinci ani.

Vizita de evaluare a organizației ”Forța susținerii” din Leova. Februarie, 2020

Rodica Buzila, directoarea executivă a AO „Clubul Femeilor „Inspirație” din s. Oxentea, Dubăsari, a remarcat că organizația pe care o dezvoltă a iniţiat o afacere socială în domeniul alimentației publice și catering, mai rară activitate în domeniul rural. Despre beneficiile proiectului spune că sunt multe, dar va remarca trainingurile care au fost interactive și cu multe activități practice, care le-au consolidat cunoștințele. În special ar vrea să remarce trainingul despre scrierea proiectelor. „În urma acestuia, am elaborat chiar, cu colega Lilia Galin, o propunere de proiect. Instruirile referitoare la politicile publice au fost «jos pălăria!». Acestea îmi sunt de folos și în activitatea de consilieră locală. Aș remarca vizitele de schimb de experiență în organizațiile partenere, pe parcursul cărora am văzut lucruri bune și utile, pe care le realizați. Ne-au fost foarte utile cunoștințele preluate de la AO FCPS în materie de management organizațional și de management financiar. Ne-am ajustat multe din documentele interne, pentru că ne dorim să fim mai credibili în fața societății și a finanțatorilor” – a descris Rodica Buzila rezultatul proiectului.

În noiembrie 2019 am avut parte de prima evaluare asistată de AO FCPS, la care am formulat cine suntem și ce putem face, unde vrem să ajungem ca organizație, ce putem face în folosul beneficiarilor noștri. În ianuarie 2020, am primit deja și primul suport – echipamentul de care aveam mare nevoie ca să ne continuăm activitatea… În urma modulului „Acțiuni comunitare și fundraising”, precum și în urma vizitei cu schimb de experiență la Leova, la partenerii AO „Forţa Susţinerii”, am inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru crearea unei camere senzoriale, pentru copiii cu autism, la Ungheni” – a descris Mariana Budaianu, preşedinte la AO „Sprijin şi Speranţă” din Ungheni, beneficiile pe care le-a oferit organizaţiei proiectul sus-numit.

La finalul activităților, fiecare organizație a primit câte o donație de consumabile, iar pe parcursul proiectului a beneficiat și de echipamente de birou, care le sunt de folos în activitatea zilnică și fac parte din programul de dezvoltare a organizațiilor, agreat de comun acord cu OSC-urile beneficiare.

Proiectul a fost implementat de către AO FCPS, finanţat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer Stiftung în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă (APE), în cadrul proiectului „Dezvoltarea societăţii civile la nivel local în Moldova”.

Autor: S. Cernov, specialistă comunicare, AO FCPS

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE