Care va fi prețul gazelor rusești pentru R.Moldova: Estimările lui Veaceslav Ioniță

963
0
Vicepremierul Andrei Spînu și șeful Gazprom, Aleksey Miller, după ce au ajuns la un acord cu privire la livrarea gazelor în R.Moldova (29 octombrie 2021) / Sursa FOTO: Facebook

Prețul mediu de import al gazelor din Rusia va fi în acest an de 350 de dolari pentru mia de metri cubi, estimează expertul economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, după ce R.Moldova a reușit să ajungă în seara zilei de vineri, 29 octombrie, la un nou acord cu Gazprom. La rândul său, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat, la revenirea sa din Rusia, că prețul ce va fi achitat în noiembrie pentru mia de metri cubi va fi de aproximativ 450 de dolari, mai mic decât cel de piață, urmând ca ulterior să scadă, în funcție de cotația prețului la burse.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În acest context, președinta Maia Sandu s-a arătat mulțumită de finalizarea negocierilor cu Gazprom și de condițiile contractului de livrare a gazelor în R.Moldova, fără să excludă însă că tarifele pentru consumatorii finali – persoane fizice și juridice – vor trebui majorate.

Într-o analiză publicată pe blogul său, Veaceslav Ioniță, menționează că prețul mediu anual de 350 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, pe care l-a calculat el, este de 2,3 ori mai mare decât anul trecut, însă mai mic decât în perioada celor mai mari prețuri 2012-2014, când Moldova a achitat și 391 de dolari pentru mia de metri cubi. „Creșterea din acest an este, în cea mai mare parte, determinată de prețul majorat din luna octombrie, când Moldova nu a avut contract cu Gazprom și am procurat gaze naturale la prețul de 790 USD, nivel record pentru noi. Dar și de formula nouă aplicată, care ne va obliga să achităm în ultimele două luni ale anului circa 450 USD pentru 1000 m3 de gaze”, precizează expertul.

La fel ca și Maia Sandu, el anticipează o creștere a tarifelor pentru populație.

Ioniță consideră că ANRE va fi obligat să aplice o majorare de cel puțin 30 la sută, ceea ce înseamnă un preț de minim 6,5 lei pentru 1 m3 de gaze naturale, pentru consumul mai mare de 30 m3. Acest preț este mai mare decât cel actual – de 4,9 lei –, însă mai mic decât tariful maxim, aplicat în 2015, de 7,18 lei.

„În opinia mea, asistăm la o mini-criză a gazelor, mult mai slabă decât în 2012-2014 și foarte ușor de gestionat. Instrumentele de intervenție sunt două: 1) majorări treptate de tarife, fără a admite creșteri bruște; 2) compensații din partea guvernului păturilor social vulnerabile”, sugerează expertul.

Menționăm că, în seara zilei de vineri, atunci când a anunțat finalizarea negocierilor din Rusia, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Teritoriului preciza doar că s-a ajuns la o înțelegere în baza căreia „urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz, utilizându-se formula de preț propusă de partea moldovenească”.

A doua zi, vicepremierul Andrei Spînu a venit cu precizări, afirmând că formula la care s-a convenit e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață și va permite R.Moldova să achiziționeze gaze cu aproximativ 450 de dolari pentru mia de metru cubi, în noiembrie. „În condițiile actuale, vom avea un preț de două ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, afirmă oficialul, adăugând totodată că formula de calcul a prețului poate fi făcută publică doar dacă Moldovagaz și Gazprom vor decide acest lucru, „dat fiind că e vorba de o relație comercială” între cele două companii.

Spînu mai spune că protocolul semnat de el cu șeful Gazprom, Aleksey Miller, la Sankt Petersburg, nu prevede nici o condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în nici un fel.

„În ceea ce privește datoria formată la Moldovagaz, am convenit să efectuăm un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldovagaz”, a adăugat vicepremierul.

Pe marginea acestui subiect s-a pronunțat, într-un interviu pentru publicația rusească „Kommersant”, și președinta Maia Sandu.

„Vreau să spun că vom avea gaz de la 1 noiembrie, ceea ce este o veste foarte bună. Totodată, înțelegem că este vorba de un preț mai mare, care sugerează că guvernarea sau instituțiile de reglementare vor trebui să ridice tarifele pentru gazul natural, însă această creștere nu va fi atât de mare cum ar fi fost la prețurile de piață”, declară șefa statului, precizând că o eventuală anulare a stării de urgență la nivel național, în legătură cu criza gazelor, va fi decisă de Guvern.

Maia Sandu mai spune că gazele vor fi livrate în R.Moldova pe ruta obișnuită, prin Ucraina, și neagă că, în cadrul acestor negocieri, partea rusă ar fi înaintat condiții de ordin politic – cu privire la „ajustarea” Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și aderarea la Uniunea Eurasiatică.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE