Episcopul Marchel revine în politică: Deputații PAS au fost afurisiți pentru ratificarea Convenției de la Istanbul

1687
0
Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel (Mihăiescu) / Sursa FOTO: agora.md

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel (Mihăiescu), un fervent susținător al autorităților în perioada regimului Plahotniuc și al socialiștilor, când aceștia s-au aflat la guvernare, a lansat un nou atac la adresa PAS. Ierarhul, cunoscut ca unul dintre cei mai retrograzi reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei (în subordinea canonică a Patriarhiei Ruse – n.red.), i-a afurisit pe deputații care au votat pentru ratificarea Convenției de la Istanbul cu privire la combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. Parlamentarilor PAS le-a fost interzis accesul la Taina Sfintei Împărtășanii, în toate bisericile Eparhiei de Bălți și Fălești a Bisericii Ortodoxe din Moldova, până în Duminica Mare a anului viitor. De asemenea, Marchel a anunțat că va da curs solicitării unor clerici din Bălți, Fălești, Glodeni și Sângerei, care refuză să se mai roage în Biserică pentru actuala conducere a țării.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Replica deputaților PAS nu a întârziat să apară, aceștia cerându-le preoților să se roage, întâi de toate, pentru sufletele victimelor violenței în familie.

Motiv pentru această decizie Episcopului Marchel i-a servit o formulare din Convenția de la Istanbul – „identitatea de gen”. La fel ca și socialiștii lui Igor Dodon, cărora unii preoți din Mitropolia Moldovei li s-au aliniat fără rezerve, Episcopul Marchel susține că aceasta atentează la valorile tradiționale, pentru că ar promova interesele minorităților sexuale și chiar ar permite copiilor să-și schimbe genul.

„Pentru că legea aceasta vreau să vă spun că poartă aceeași sămânță drăcească, pe care o poartă și legea de egalitate a șanselor, care de asemenea venea să egaleze drepturile membrilor societății, care erau drepturi egale, care erau reflectate într-o sumedenie, de asemenea, de legislația Republicii Moldova. Însă ea s-a făcut doar pentru purtătorii celui mai mârșav păcat care este homosexualitatea”, le-a declarat ierarhul jurnaliștilor de la NordNews.

Retorica socialiștilor, susținuți de Episcopul Marchel, a fost neîntârziat preluată de un grup de preoți și enoriași din nordul R.Moldova, care au cerut permisiunea să nu mai înalțe rugăciuni pentru conducerea țării, în timpul Liturghiei, așa cum este prevăzut însă de canoanele Bisericii.

„De acum, nu vă rugăm, ci cerem să binecuvântați, ca această guvernare să nu o pomenim în rugăciunile noastre de la slujbele bisericești, iar de vor păși pragul bisericii, pentru trebuințe și mai ales, Taina Sfintei Împărtășiri, să nu le permitem”, scriu autorii uneia dintre aceste adresări.

„Nu avem nimic împotriva faptului să nu se roage pentru sufletele majorității parlamentare, dar în schimb să se roage pentru sufletele victimelor violenței domestice”, a declarat în replică deputatul PAS, Virgil Pâslariuc.

Încercările „Gazetei de Chișinău” de a obține un comentariu de la Mitropolia Moldovei nu au avut succes.

Anterior, însă, Mitropolitul Vladimir (Cantarean) s-a adresat cu un mesaj prin care îi sugera președintei Maia Sandu să nu promulge legea cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul. Mitropolitul vorbește în acest mesaj despre pericolul situației când „întreaga putere în stat ajunge în mâinile unui singur lider și a unui singur partid”, despre Biserica separată de stat, dar care „nu poate fi separată de societate”, despre „adoptarea unor legi ce vin în contradicție cu istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea”, precum și despre o „ultimă șansă”, care nu trebuie ratată.

Menționăm că Maia Sandu a semnat decretul de promulgare a Legii cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul pe 19 octombrie, după ce aceasta a fost votată în lectură finală de majoritatea parlamentară PAS pe 14 octombrie. R.Moldova este a 35-a țară care ratifică această Convenție, angajându-se ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgență disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenței, servicii de consiliere psihologică și juridică etc.

Cu referire la termenul de „gen” prezent în textul Convenției, experții au argumentat în repetate rânduri că scopul acestuia nu este de a înlocui definiția biologică a cuvântului „sex”, și nici noțiunile de „femeie” sau „bărbat”, ci să accentueze inegalitățile și stereotipurile din societate.

Cu toate acestea, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vasile Bolea și Grigore Novac, au contestat la Curtea Constituțională ratificarea de către Parlamentul R.Moldova a Convenției Consiliului Europei cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Revenind la persoana Episcopului Marchel, amintim că acesta s-a făcut remarcat îndeosebi prin declarațiile sale anti-occidentale și anti-democratice, printr-o constantă implicare în domeniul politicii de stat, în care a atras și preoții din eparhia pe care o conduce de la înființare, în iulie 2006. Singurul care s-a opus hirotonirii lui Marchel ca Episcop de Bălți și Fălești a fost regretatul Dorimedont (Cecan) de Edineț și Briceni, care a încercat să atragă atenția Mitropolitului Vladimir asupra unor fapte necreștinești ale pe atunci încă protopopului de Bălți, dar Episcopul de Ungheni și Nisporeni, Petru (Mustață), a intervenit și a afirmat că „el s-a pocăit și nu va mai repeta greșelile”. Cu toate acestea, în 2016 bunăoară, Episcopul Marchel, împreună cu alți trei clerici din subordinea sa, au ieșit într-o conferință de presă în care au îndemnat cetățenii R.Moldova să nu o voteze pe Maia Sandu, pentru că ar fi „stearpă”.

După ce, în același an, Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale, Marchel și alți 17 preoți care l-au susținut fără paravan pe liderul socialiștilor în campania electorală au fost decorați cu înalte distincții de stat.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE