Doar 24% din populația Republicii Moldova este vaccinată împotriva Covid-19. Carantină deocamdată nu va fi, chiar dacă situația epidemiologică se înrăutățește de la o zi la alta. Rămâne în vigoare obligația de a prezenta certificatul de vaccinare sau rezultatul negativ al testului Covid-19 la restaurante. Am experimentat eficacitatea prezentării certificatului Covid-19.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINESuntem două persoane, ambele vaccinate anti-Covid. Intrăm într-un local din capitală într-o zi de octombrie – când se desfășurau Zilele Filmului Românesc la Chișinău. Suntem întrebate de certificate. Răspundem că da, avem certificate digitale pe care le putem prezenta. Ni se spune că nu e nevoie, suntem crezuți pe cuvânt și ni se ia comanda, însă suntem atenționați că pot intra polițiști pentru a verifica dacă se respectă prevederile hotărârilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).
În altă zi am intrat într-o patiserie unde nimeni nu m-a întrebat nimic despre existența certificatului Covid și a buletinului de identitate. Iar în altă patiserie am fost întrebată dacă dețin certificatul Covid. Neavând aparatul care scanează codul QR al certificatelor, chelnerița și-a cerut scuze, mi-a spus că are încredere în mine și mi-a luat comanda.
Potrivit CNESP, certificatul Covid-19 poate fi prezentat în format electronic sau pe hârtie, fiind însoțit în mod obligatoriu de un act de identitate al titularului (buletin de identitate, pașaport etc.) în original, copie sau fotocopie în format digital, sau un document care confirmă identitatea titularului (permis de conducere, legitimație etc.).
Măsurile de restricție decise de CNESP scot la iveală o lacună, de care ar putea beneficia persoanele nevaccinate. N-am făcut un astfel de experiment, însă practic o persoană nevaccinată se poate folosi de certificatul Covid al unei cunoștințe, pentru a intra în restaurante. Se mizează pe faptul că personalul din restaurante nu prea verifică dacă persoana care arată un certificat Covid este adevăratul proprietar al acestuia.
„Nu putem verifica actele amănunțit. Nu suntem profesioniști ca să depistăm certificatele false. Ne-a fost prezentat certificatul, noi i-am permis persoanei să intre, mai ales că pe foarte mulți oaspeți deja îi cunoaștem”, susține Liuba, manager la Tucano Coffee.
Vânzările scad în sectorul HoReCa
Noile restricții au redus drastic vânzările în sectorul HoReCa. „De când s-au impus aceste restricții au scăzut de trei ori vânzările. Personalul este stresat pentru că se fac verificări de câteva ori pe zi. Și oaspeții sunt stresați, deoarece stau la masă, mănâncă, și se apropie oamenii legi pentru a-i verifica. Oaspeții se simt discriminați pentru că noi alegem cine să intre în local și cine nu”, spune Liuba.
„Vânzările au scăzut cu 40-45%. Oamenii evită să vină în localuri deoarece știu de noile reguli. Suntem la limita existenței. Este greu, mai ales pentru Rozmarin Cafe care activează corect din punct de vedre fiscal. Majoritatea clienților sunt aceiași. Oaspeții care au prezentat o dată certificatul nu mai e nevoie să-l prezinte repetat. Chelnerii îi cunosc”, declară Ana Sîtnic, directoarea Rozmarin Cafe.
Diana de la restaurantul Asiatic ne-a comunicat că vânzările s-au micșorat cu 30-40%, iar oaspeții nevaccinați sunt încurajați să-și cumpere mâncare la pachet sau să stea la terasă, mai ales acum, când s-a mai încălzit și se poate sta afară.
Oamenii legii au mers prin localuri
Polițiștii au făcut marți, 19 octombrie, un tur prin localurile din Chișinău pentru a verifica dacă noile restricții sunt respectate de agenții economici. Inspectoratul Național de Investigații, împreună cu BPDS „Fulger”, au verificat 182 de agenți economici, fiind depistate încălcări la 28 dintre aceștia. Printre încălcările depistate se numără: neverificarea termometriei la intrarea în local; admiterea clienților nevaccinați sau în lipsa testelor PCR sau a testelor antigen; activitatea angajaților localurilor în lipsa certificatelor de vaccinare sau a testelor; depășirea numărului permis de clienți în localuri; nerespectarea distanței sociale pentru fiecare client; purtarea incorectă a măștilor de către angajații localurilor și activitatea ringurilor de dans, interzisă momentan, scrie într-un comunicat emis de Inspectoratul General al Poliției.
Potrivit Inspectoratului General al Poliției, cetățenii care încalcă restricțiile sunt sancționați cu o amendă de la 2000 până la 5000 de lei, iar agenții economici primesc o amendă de la 10.000 până la 35.000 de lei, conform Codul Contravențional.
Persoanele nevaccinate care prezintă certificate de vaccinare false, teste PCR Covid-19 cu semne de falsificare sau utilizează certificatul altor persoane riscă o amendă de până la 32.000 de lei sau închisoare de până la doi ani.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE