Senator de la București: Relația cu R.Moldova este a politicii românești, nu a unui guvern anume

1221
0
Senatorul român, Viorel Badea

Căderea guvernului Cîțu de la București nu va afecta în niciun fel relația României cu R.Moldova, dă asigurări senatorul Viorel Badea. „Nu, bineînțeles că nu! Relația României cu R.Moldova este deasupra oricărui guvern”, spune parlamentarul PNL, după ce guvernul liberal al premierului român, Florin Cîțu, a fost demis marți, 5 octombrie. Mai mult, Badea anunță că reprezentanți ai Comisiei pentru cultură și media a Senatului de la București se vor afla în această săptămână la Chișinău, pentru a se întâlni cu membrii Comisei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din Parlamentul R.Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„E foarte simplu. Această relație este o relație a politicii românești, nu este o relație a unui guvern anume. Comisia de cultură și media a Senatului României va fi prezentă la Chișinău săptămâna asta și vom avea o reuniune comună cu Comisia pentru cultură din Parlamentul R.Moldova. Este pentru prima oară când se întâmplă așa ceva”, a declarat Viorel Badea pentru „Gazeta de Chișinău”.

„Nu există, din punctul meu de vedere niciun fel de obstacol în relația dintre România și R.Moldova, indiferent de guvernul care va fi la București”, subliniază senatorul Viorel Badea, cunoscut ca reprezentant al comunităților românești din afara granițelor.

Menționăm, în acest context, că guvernul de la București, condus de Florin Cîțu, a fost demis marți în urma unei moțiuni de cenzură depusă de PSD, cu votul a 281 de parlamentari, inclusiv din partea USR și AUR. Este cel mai mare vot cu care a fost demis un guvern în România, notează Digi24. Parlamentarii PNL și UDMR au fost în sală, dar nu au votat, adaugă sursa citată.

Cabinetul Cîțu a fost demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare.

Criza a fost declanșată după ce Florin Cîțu i-a demis din guvernul său pe toți reprezentanții USR-PLUS, declarând după ce a fost destituit din funcția de prim-ministru că PNL va refuza orice negociere ulterioară cu formațiunea condusă de Dacian Cioloș. „Trebuia să-i fi demis de mult mai devreme. Am tolerat o echipă de incompetenți mai mult decât era cazul. Până la urmă și-au dat seama că nu pot și au plecat singuri. Nu voi mai permite așa ceva”, a afirmat Cîțu, ales ca lider al PNL în urmă cu mai puțin de două săptămâni la Congresul PNL de pe 25 septembrie.

Conform procedurilor, urmează ca președintele Klaus Iohannis să organizeze consultări la Palatul Cotroceni cu reprezentanți de la toate partidele parlamentare, pentru înființarea unui nou guvern.

Cu toate acestea, la dezbaterile de marți toate partidele, în afară de UDMR, s-au atacat între ele, fără a se întrevedea o soluție pașnică.

Amintim, de asemenea, că Florin Cîțu, în funcția sa de premier, a avut câteva întâlniri cu președinta R.Moldova, Maia Sandu, inclusiv în aprilie, când declara că „România rămâne cel mai important partener al Republicii Moldova și al cetățenilor ei”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE