Reacțiile oficialităților și ale opoziției la reținerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo

738
0
Procurorul suspendat, Alexandr Stoianoglo, reținut de ofițerii SIS și CNA / Sursa FOTO: Nadejda Roșcovanu

Oficialitățile din R.Moldova au reacționat în lanț la reținerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Astfel, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține în legătură cu acest caz că „în campania electorală pentru prezidențiale și parlamentare, tema nedreptății și hoției a fost dominantă, iar oamenii au votat pentru schimbare, acordând, indirect, un vot de blam activității Procuraturii și procurorului general”. La rândul său, deputata PAS, Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, pentru numiri și imunități a Parlamentului, spune că membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) „le-a ajuns cuțitul la os”. Iar șefa statului, Maia Sandu, scrie pe pagina sa de Facebook că își dorește ceea ce își doresc și cetățenii țării: „să fie respectată cu strictețe legea, să nu fie comise abuzuri, iar oricine a comis ilegalități să plătească, conform legilor în vigoare”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Concomitent, opoziția socialist-comunistă amenință cu proteste, pe când importanți reprezentanți ai partidelor extraparlamentare sugerează că reținerea lui Stoianoglo ar trebui urmată de cea a unor importanți exponenți ai fostei guvernări.

„Așteptările cetățenilor Republicii Moldova sunt legitime: un trai mai bun într-o țară eliberată din strânsoarea clanurilor corupte. Oamenii cer dreptate. Instituțiile statului responsabile de lupta anticorupție trebuie să țină cont de aceste așteptări și să acționeze mereu în conformitate cu legea”, a scris Maia Sandu.

„Am avut o Procuratură Generală ineficientă, de care se foloseau clanurile oligarhice pentru subminarea securității țării și jefuirea resurselor, aceste lucruri fiind inadmisibile. Societatea așteaptă o procuratură curajoasă și corectă, iar cel mai important, reiterez, independentă. Noi nu avem nevoie de procurori ascultători de politic, noi avem nevoie de procurori care să asculte de lege, să se țină de litera și spiritul legii, procurori cu caracter, care să facă oamenilor dreptate”, susține ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

La rândul său, șefa comisiei de profil din Parlament, Olesea Stamate, declară că fosta componență a CSP nu a avut curajul să numească un procuror care să investigheze faptele ce i se incriminează lui Alexandr Stoianoglo, deși ar fi știut despre acuzațiile aduse acestuia.

„Informațiile prezentate sunt cunoscute, dar ele nu și-au găsit rezonanța fiindcă în sistemul procuraturii este foarte greu pentru un procuror simplu să ridice capul și să pornească o cauză penală împotriva procurorului general, mai ales că aceasta poate fi încuviințată doar de CSP. (…) Dar dacă analizăm decizia CSP, vedem că nu doar membrii noi au încuviințat numirea procurorului care să cerceteze faptele invocate în sesizare, ci și câțiva dintre membrii vechi, este clar că le-a ajuns cuțitul la os. Ei au înțeles că nu se mai poate așa”, a declarat Stamate, într-o emisiune la TVR Moldova.

În acest context, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, consideră că acuzele la adresa lui Stoianoglo, pentru abuz în serviciu în 2011 la promovarea unui amendament, care a facilitat „Laundromatul rusesc”, este un precedent important. El insistă că nu doar actualul procuror general ar fi pasibil de pedeapsă, dar și Dorin Drăguțanu, fost guvernator al BNM, Iurie Leancă, fost prim-ministru al R.Moldova, Chiril Gaburici, și el fost premier, Andrian Candu, fost președinte al Parlamentului, Anatol Arapu, fost ministru la Finanțe, Valeriu Lazăr, fost ministru al Economiei, Viorel Morari, fost șef al Procuraturii Anticorupție, precum și fostul președinte al R.Moldova, liderul PSRM, Igor Dodon.

„Desigur, aștept reținerea lui Viorel Chetraru, care a scris acel amendament cu efectul suspensiv, având funcția de șef al CNA, precum și care a fost acceptat de Stoianoglo în calitate de președinte al comisiei parlamentare de securitate”, conchide Slusari, unul dintre fruntașii Platformei DA.

Pe de altă parte, PSRM anunță că va organiza duminică, 10 octombrie, un protest în susținerea lui Stoianoglo, dacă nu vor fi făcute publice informații pe care ar fi vrut să le prezinte marți seara procurorul general suspendat, într-un briefing care nu a mai avut loc din cauza perchezițiilor la sediul Procuraturii Generale.

„Suntem gata să ieșim în stradă ca să apărăm… Solicităm să fie publicate materialele pe care procurorul general urma să le prezinte în briefingul de presă. Propunem un protest masiv fără drapele politice unde toți să își poată expună poziția. (…) Duminică ieșim la protest ca să apărăm statul de drept”, a declarat deputatul socialist Vlad Batrîncea”.

Menționăm că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost suspendat din funcție marți, 5 octombrie, printr-o decizie a CSP, în urma unor acuzații ce i-au fost aduse de deputatul PAS, Lilian Carp. Acesta l-a învinuit pe Stoianoglo că, în 2011, din postura de președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, ar fi facilitat adoptarea unor modificări legislative ce au permis unor agenți economici să scoată bani din conturi bancare blocate în acel moment. Aceste acțiuni ar avea legătură cu dosarul denumit „Laundromatul rusesc”.

Drept urmare, CSP l-a desemnat pe Victor Furtună în calitate de procuror în acest caz, care în aceeași zi a decis pornirea urmăririi penale pe numele lui Stoianoglo.

Tot atunci, în biroul procurorului general și la domiciliul lui au fost desfășurate percheziții, Stoianoglo fiind reținut de ofițeri SIS și CNA pentru 72 de ore. „Au fost comasate patru capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații în fața unor organe competente”, a declarat în acest context procurorul Victor Furtună.

Într-o singură declarație pentru presă, în timp ce era escortat de ofițerii anticorupție, Alexandr Stoianoglo a acuzat „răzbunări din partea președintelui țării”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE