Charles Michel, către Natalia Gavrilița: UE este deschisă să sprijine agenda de reforme a guvernării din R.Moldova

318
0
Prim-ministra R.Moldiva, Natalia Gavrilița la o întrevedere cu Charles Michel, Președintele Consiliului European (27 septembrie 2021) / Sursa FOTO: Guvernul R.Moldova

Uniunea Europeană este deschisa să sprijine R.Moldova și agenda de reforme pe care și-o propune guvernarea de la Chișinău. Declarații în acest sens a făcut Charles Michel, președintele Consiliului European, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o luni, 27 septembrie, cu prim-ministrul R.Moldova, Natalia Gavrilița. Aceasta întreprinde prima sa vizită în calitate de șefă a Guvernului, la Bruxelles, unde s-a mai întâlnit cu Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie, precum și cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, vicepreședintele Josep Borrell.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Moldova este un partener important și prioritar pentru noi”, a declarat Charles Michel, potrivit unui comunicat al Guvernului R.Moldova.

Sursa citată menționează că Natalia Gavrilița i-a mulțumit lui Charles Michel pentru susținerea pe care Consiliul European o oferă R.Moldova și a spus că acest suport este extrem de important pentru consolidarea proceselor democratice, reformarea justiției și instituțiilor statului, relansarea economică, crearea locurilor de muncă și creșterea bunăstării cetățenilor. Totodată, oficialii au avut un schimb de opinii referitor la prioritățile pentru summit-ul Parteneriatului Estic, care urmează a fi desfășurat în decembrie curent.

Cu Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie, Natalia Gavrilița a discutat inclusiv despre recuperarea banilor sustrași din sistemul bancar al R.Moldova în operațiunea cunoscută ca „furtul miliardului”. „În acest context, prim-ministrul a menționat angajamentul ferm de a investiga și recupera aceste active, subliniind, totodată, că pentru aceasta este nevoie de o justiție funcțională”, se arată într-un alt comunicat al Guvernului.

În afară de aceasta, prim-ministrul a solicitat asistența partenerilor europeni pentru consolidarea unor mecanisme durabile de susținere a companiilor mici și mijlocii din R.Moldova, inclusiv prin introducerea mecanismelor de șomaj parțial și șomaj tehnic, astfel ca acestea să poată face față provocărilor din perioada pandemică.

„Expertiza țărilor care au aplicat astfel de mecanisme de protejare a locurilor de muncă va fi foarte utilă pentru țara noastră. Suntem pregătiți să adoptăm deciziile necesare pentru a beneficia pe deplin de implementarea Planului de redresare economică. Suntem încrezători că putem implementa un nou program de asistență macrofinanciară din partea UE, cu creșterea componentului de grant”, a declarat ea.

Menționăm că Natalia Gavrilița este însoțită la Bruxelles de ministrul de Externe, Nicu Popescu. Guvernul anunță că marți, 28 septembrie, ea va are programată o serie de alte întâlniri, inclusiv cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru Vecinătate și Extindere, cu Adina Vălean, comisar european pentru Transport, și cu Kadri Simson, comisar european pentru Energie. De asemenea, premierul va participa la un eveniment public, alături de Katarína Mathernová, director general adjunct al Directoratului Vecinătate și Negocieri privind extinderea din cadrul Comisiei Europene.

Tot marți, Natalia Gavrilița va avea o întrevedere cu diaspora moldovenească din Belgia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here