Chișinăul, din nou sub „Cod Galben” de COVID-19. Ce prevede decizia CESP

1120
0

Municipiul Chișinău reintră sub „Cod Galben” de alertă epidemiologică, în legătură cu creșterea alarmantă – cu peste 40% – a numărului de noi contaminări și o creștere cu 5,9% a numărului de decese provocate de COVID-19, în ultima săptămână. Decizia a fost luată miercuri, 28 iulie, de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică (CESP) Chișinău, care a luat în considerare și confirmarea prezenței tulpinii Delta în R.Moldova, precum și riscurile asociate pentru sănătatea locuitorilor din Capitală. În acest context, specialiștii prognozează un nou val de infectări, în lunile august-septembrie, atunci când copiii vor reveni la școală, dar și pentru că rata de imunizare rămâne redusă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În acest context, CESP a solicitat suportul poliției și al carabinierilor, care vor reveni pe străzile Chișinăului pentru a monitoriza respectarea regulilor de sănătate publică.

Totodată, Comisia nu a impus noi restricții, lăsând în vigoare un șir de măsuri sanitare elementare: purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, în transportul public, la stațiile de așteptare, la toate evenimentele publice, în spațiile deschise cu aglomerații umane, în cadrul întrunirilor cu caracter unic, a adunărilor în masă, cu respectarea în aceste cazuri a distanței fizice de minim un metru, precum și recomandarea cu privire la dezinfectarea și spălarea cât mai frecventă a mâinilor.

În acest context, medicii atrag atenția la ritmul în continuare scăzut al vaccinărilor anti-COVID în R.Moldova.

„Inițial, ne-am propus ca în noiembrie să avem o rată de 70 la sută, dar poate o vom atinge până la sfârșitul anului”, declară Angela Paraschiv, șefă a Departamentului epidemiologie la USMF „Nicolae Testemițeanu” și membră a grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Menționăm că miercuri, 28 iulie, Ministerul Sănătății a anunțat că R.Moldova a depășit pragul de 1 milion de doze de vaccin administrate. Campania de vaccinare în republică a început la 2 martie, cu primele doze de vaccin donate de România.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE