Platforma DA cere PAS să readucă pe tapet raportul cu privire la înstrăinarea bunurilor Sindicatelor

927
0

Fostul aliat al PAS din blocul ACUM, Platforma DA, sugerează majorității din noul Parlament să prezinte în una din următoarele ședințe plenare raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind înstrăinarea patrimoniului sindicatelor. Documentul, pe 4.000 de pagini, elaborat în fostului deja Parlament de către comisia condusă de deputatul PAS, Lilian Carp, deconspiră, potrivit autorilor, o schemă infracțională de proporții în beneficiul unor companii controlate de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Ex-vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, anticipează că prezentarea acestui raport va aduce la cunoștința societății modul în care justiția moldovenească a „legalizat” dreptul Confederației Naționale a Sindicatelor (CNSM) asupra a 50 de obiective turistice valoroase, majoritatea cărora au fost ulterior vândute la prețuri derizorii și puse în gaj pentru credite obținute de la băncile devalizate în cadrul fraudei bancare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Veți afla, sper eu, și numele judecătorului, care a examinat superficial cauza și foarte rapid a luat decizia”, a scris Slusari pe Facebook.

El mai sugerează că din conținutul acestui raport cetății ar putea să afle care a fost legătura dintre înstrăinarea unui bun al Sindicatelor și schema criminală cu implicarea companiilor de asigurări Moldasig și Asito și privatizarea Air Moldova sau cum au fost „cedate” mai multe obiective sindicale de pe litoralul Ucrainei, inclusiv cu participarea lui Eugen Buzgan, omul de încredere al lui Vladimir Andronache, și al unui oligarh de la Kiev.

Amintim că unele dintre concluziile Comisiei de anchetă privind înstrăinarea patrimoniului sindicatelor au fost prezentate în premieră de către membrii acesteia, într-o conferință de presă, pe 10 iunie.

„Comisia a constatat și care sunt grupurile afiliate în acest „carusel”. Grupul de companii afiliate al lui Ilan Șor a devenit cel mai mare beneficiar al celor mai valoroase bunuri ale sindicatelor”, spunea atunci Lilian Carp.

Un expert angajat de comisia de anchetă a estimat la aproximativ 1 miliard de lei valoarea prejudiciului suferit de CNSM de pe urma vânzării a numai 32 dintre cele 48 din obiectivele sale situate în străinătate, iar potrivit informațiilor obținute de la SIS, dar și de la alte instituții de anchetă, toate acestea au devenit posibile datorită relațiilor pecuniare întreținute de Ilan Șor cu președintele CNSM, Oleg Budza.

În replică, câteva zile mai târziu, Budza s-a declanșat cu un șir de acuzații și amenințări la adresa membrilor comisiei. Acesta a declarat că raportul nu este decât „o tentativă din partea statului de a pune mâna pe patrimoniul sindicatelor” și că „sindicatele și-au vândut bunurile din proprietate firmelor care propuneau cel mai bun preț” și nu în mod special lui Șor. De asemenea, el a anunțat că va ataca în judecată raportul comisiei parlamentare de anchetă.

Unele dintre schemele de delapidare a patrimoniului sindical, și anume cea prin care Ilan Șor procura pe bani de nimic proprietățile sindicatelor și le punea în gaj pentru credite neperformante la câteva bănci care ulterior au fost devalizate, au fost deconspirate încă din 2011 de o echipă de jurnaliști a Centrului de Investigații Jurnalistice. Atunci, la fel ca și în prezent, liderii Sindicatelor, în special același Oleg Budza, a amenințat cu procese de judecată și chiar cu răfuiala echipa care a lucrat la ancheta „Milioanele sindicatelor”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE