PAS oferă unele detalii cu privire la agenda ședinței de joi și modul cum vor fi partajate funcțiile în Parlament

2729
1
Ședința de constituire a Parlamentului R.Moldova de legislatura a XI-a (26 iulie 2021) / Sursa FOTO: Mircea Zatușevschi

Fruntașii PAS se arată convinși că joi, 29 iulie, noul Parlament va reuși să-și aleagă președintele și vicepreședinții, să aprobe componența nominală a Biroului permanent, precum și să constituie comisiile permanente. Tot joi, ar urma să fie înființate fracțiunile parlamentare, astfel încât președinta Maia Sandu să poată demara neîntârziat consultările pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Declarații în acest sens au fost făcute, bunăoară, de vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco, într-o emisiune la TV8, unde a oferit și unele detalii cu privire la felul în care vor fi împărțite funcțiile din conducerea Parlamentului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, potrivit lui Litvinenco, funcția de președinte și una dintre cele două funcții de vicepreședinți ai Parlamentului vor reveni PAS. Al doilea fotoliu de vicepreședinte ar urma să fie ocupat de un reprezentant al blocului PCRM-PSRM.

„Din 11 comisii, șapte sau opt vor fi conduse de PAS, iar restul vor fi acordate opoziției. Nu este exclus ca Partidul „Șor” să dețină președinția unei comisii, dar componența numerică va reprezenta proporționalitatea din Parlament”, mai spune Litvinenco.

Reprezentanții majorității evită în continuare să dea numele celor pe care îi vor promova în funcțiile de conducere a Parlamentului, dar și ale celor care ar putea forma viitoarea garnitură guvernamentală, declarând totodată că, „în mare parte, deciziile au fost luate”. O spune secretarul general al PAS, deputatul Andrei Spînu, care a postat totuși pe Facebook o schiță a ordinii de zi a ședinței de joi a Parlamentului.

În condițiile în care și Spînu, și Litvinenco refuză să spună cine este candidatul formațiunii la funcția de președinte al Parlamentului, în culise este vehiculat numele președintelui interimar al PAS, Igor Grosu. Ipoteza pare confirmată și de anunțul lui Grosu, care le-a declarat luni jurnaliștilor că a decis ferm să rămână în Parlament și, ca urmare, nu poate fi privit drept candidat la vreo funcție din viitorul Guvern.

Amintim în acest context că, prezentă luni, 26 iulie, în ședința de constituire a noului Parlament, președinta Maia Sandu a anunțat că Guvernul ar urma să fie votat în următoarele zile. Cu toate acestea, imediat după cuvântarea Maiei Sandu, la propunerea PAS, a fost anunțată o pauză până joi, 29 iulie, spre nemulțumirea deputaților socialiști și a celor comuniști. Decizia a fost criticată și de unii analiștii politici, în opinia cărora amânarea ședinței este în contrasens cu declarațiile anterioare ale PAS, pe când experți în drept atrag atenția asupra faptului că aceasta se înscrie perfect în normele legale.

Totodată, și exponenții PAS au invocat ca firească necesitatea unor consultări cu celelalte formațiuni politice. „E cea mai rapidă constituire a unui Parlament din istoria R.Moldova. Credem că e un proces normal. Am trecut de perioada când se convocau ședințe noaptea, fără a se cunoaște agenda, proiectele care urmau să fie examinate etc.”, spune Andrei Spânu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU