O anchetă jurnalistică dezvăluie urmele interlopului Caramalac în campania electorală a comuniștilor și socialiștilor

1076
0
Vladimir Kulibaba, asociat al interlopului moldovean Grigore Caramalac / Sursă FOTO: Facebook

Comunitatea WatchDog.MD denunță, într-o investigație publicată pe rețelele de socializare, implicarea unui asociat al interlopului Grigore Caramalac în alegerile anticipate din 11 iulie. Este vorba despre un oarecare Vladimir Kulibaba, cetățean al Federației Ruse, care ar fi ajuns la Chișinău în ajunul scrutinului, pentru a se implica în așa-numita Platformă civică „Uniunea Populară”, care organizează acțiuni de susținere a socialiștilor și comuniștilor în actuala campanie electorală. În legătură cu aceasta, deputatul PAS, Radu Marian, a cerut Ministerului de Interne și Poliției de Frontieră ale R.Moldova să afle dacă este adevărat că au fost sesizate de la Biroul Interpol din Moscova cu privire la această persoană, acuzată de un omor în Rusia și s-ar afla în urmărire internațională în mai multe state.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Sursele din Federația Rusă prezintă o istorie tumultuoasă a personajului. Acesta a fost consilier al președintelui Comitetului Olimpic din Rusia. Apoi, fiind învinuit de organizarea unui omor, a nimerit pe banca acuzaților. În cadrul examinării cauzei ar fi ieșit la suprafață legăturile lui Kulibaba cu liderii lumii criminale din anii 1990 din Sankt Petersburg”, relatează WatchDog.MD.

Totul a ieșit la suprafață, potrivit sursei citate, după utilizarea a două criterii – legăturile cu lumea criminală și afilierea la Federația de lupte sportive din Rusia.

„Așa s-a aflat că federația, al cărei vicepreședinte era Kulibaba în filiala din Sankt Petersburg, avea un moldovean printre lideri, iar acest moldovean nu era nimeni altul decât interlopul Grigore Caramalac, care în anul 2018 a fost numit vicepreședinte al Federației de lupte sportive din Rusia. Nu se cunoaște când a părăsit Caramalac această funcție, însă se ajunge tot la el, la încercările sale de a influența alegerile din Republica Moldova și de a recâștiga pozițiile pe care le avea altădată în Republica Moldova”, insistă autorii investigației.

Drept urmare, Radu Marian se întreabă: „Hoții în lege ajută socialiștii în această campanie electorală?”.

El mai menționează că Poliția de Frontieră de la Chișinău, subordonată socialistului Igor Dodon, a ignorat recomandările omologilor ruși, a admis un risc pentru securitatea statului și a permis acestuia să intre în R.Moldova.

În legătură cu acest caz, ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a comunicat presei că instituția a recepționat interpelarea deputatului PAS, care va fi examinată în termene legale. Totodată, purtătoarea de cuvânt a PSRM, Carmena Sterpu, afirmă că ancheta realizată de WatchDog.MD este „o invenție fabricată de concurenții noștri politici”.

Menționăm în acest context că șef adjunct al Poliției de Frontieră este fostul deputat socialist Petru Corduneanu, numit în această funcție în ianuarie 2021, la scurt timp după ce Maia Sandu a devenit președintă a R.Moldova. Până atunci, Corduneanu a mai fost director adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) și, de asemenea, comandant adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE