CEC refuză să accepte deschiderea mai multor secții de votare peste hotare. Decizia Curții de Apel a fost atacată la CSJ

1809
0

CEC nu se împacă cu ideea că trebuie să deschidă mai multe secții de votare pentru moldovenii din diasporă. Comisia a atacat vineri, 18 iunie, la Curtea Supremă de Justiție (CSM) decizia instanței inferioare prin care era obligată să țină cont de recomandarea Ministerului de Externe de a deschide peste 190 de secții peste hotare, în pofida hotărârii de a limita numărul acestora mai întâi la 139 și, mai apoi, la 146. S-a întâmplat chiar dacă CEC a purtat deja consultări cu specialiștii de la Externe, cărora le-a fost cerută din nou lista secțiilor de votare din străinătate și geografia amplasamentului acestora.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Fără să aștepte răspunsul solicitat, CEC s-a adresat cu un recurs la CSJ, în contextul în care presa a scris pe parcursul zilei că unul dintre promotorii intereselor PSRM, secretarul CEC Maxim Lebedinschi, ar fi făcut presiuni asupra colegilor pentru a bloca deschiderea mai multor secții de votare pentru cetățenii R.Moldova din Occident, conform unei hotărâri emise în ajun de Curtea de Apel Chișinău.

Lebedinschi susține că Ministerul de Externe face declarații populiste.

„Dacă solicitați mai multe secții de votare, e nevoie de formarea organelor electorale care se face cu 25 de zile înainte de alegeri, iar acest termen a expirat acum câteva zile”, a declarat el în cadrul unor consultări ale membrilor CEC cu reprezentanți ai Ministerului.

În replică, Sergiu Litvinenco, de la PAS, a scris că Lebedinschi „caută nod în papură”. „Ba că îi trebuie hârtie scrisă de la autoritățile statelor străine (scrisoare de la Merkel sau de la Biden, de exemplu – sic!), ba că banii nu sunt de unde trebuie (probabil că vrea să fie din kuliok). Adică Lebedinschi face tot posibilul pentru a bloca deschiderea secțiilor de votare așa cum a decis Curtea de Apel Chișinău ieri”, a insistat deputatul de la PAS.

În cererea de recurs, CEC invocă faptul că nu ar fi primit hotărârea motivată a Curții de Apel, care a decis joi, 17 iunie, după șapte ședințe interminabile, că este necesar ca recomandările Ministerului de Externe cu privire la deschiderea a 191 de secții de votare peste hotare să fie luate în considerare. De fapt, Curtea de Apel a anulat astfel anexele la decizia CEC cu privire la deschiderea mai întâi a 139 de secții, iar mai apoi privind suplimentarea acestora cu doar încă 7 – până la 146 de secții în străinătate. Contestațiile au fost depuse de mai mulți concurenți electorali la alegerile anticipate din 11 iulie – blocul electoral al lui Renato Usatîi, Platforma DA, PAS, AUR, PUN și PACE – care au fost comasate într-o singură cauză.

Ministerul de Externe a făcut, de altfel, publică lista celor 191 de secții de votare din străinătate, funcționarea cărora o poate asigura din punct de vedere logistic.

Ministerul de Externe notează, în acest context, că în cadrul ultimului exercițiu electoral, în calitate de președinți ai birourilor secțiilor de votare au participat circa 113 funcționari ai serviciului diplomatic și, în premieră, 26 de funcționari electorali din diasporă. Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, tot el ministru în exercițiu al Externelor, a cerut de altfel sprijinul voluntar al moldovenilor din diasporă pentru a asigura desfășurarea alegerilor peste hotare și a dat asigurări că finanțele necesare pentru votul în străinătate le poate asigura statul, în pofida afirmațiilor socialiștilor și reprezentantului acestora în CEC, Maxim Lebedinschi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE