Cu fiecare tânăr actor, teatrul renaște

1644
0
Discipoli ai AMTAP în spectacolul de licență „Aici, Moscova!” de Iulia Pospelova, în regia Nellei Cozaru

Spectacolele de licență prezentate zilele acestea de absolvenții-actori ai AMTAP (Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), din clasa dnei Nelly Cozaru, ne-au redat încrederea în capacitatea teatrului de a renaște.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deși mai bine de un an procesul de studii a fost afectat de pandemie, studenții de la actorie au venit în fața publicului cu roluri puternice, construite migălos, punându-și în lumină talentul și ambiția de a se realiza ca profesioniști ai scenei.

Magie teatrală cu absolvenți AMTAP

Studenții din promoția 2018-2021 au pregătit, sub îndrumarea pedagogilor, câteva spectacole – „Aici, Moscova!” de Iulia Pospelova, „Lut” de Marijke Schermer și „Pescărușul” de Boris Akunin – care ne-au uimit prin originalitate, complexitate, fiind niște producții actuale, de un înalt nivel artistic, demne de a fi preluate de orice teatru.

Vom vorbi, pentru început, de piesa „Aici, Moscova!” de Iulia Pospelova, în regia Nellei Cozaru. Acest spectacol de licență a fost jucat la Teatrul Poetic „Alexei Mateevici”. Doar într-o oră și 15 minute suntem transportați, cu viteza fulgerului, în vremuri când Stalin nu era o figură istorică, ci un om viu. Vedem Uniunea Sovietică, în scene rapide, energice, simțind cum „truditorii” din imensa țară își ieșeau din minți încercând să împace crimele comunismului cu idealurile.

Ne-a impresionat jocul tinerilor actori Rusanda Rădvan, Mihaela Popescu, Cristina Lungu, Vlad Sabajuc, Ioan-Cristi Vlad, Vlad Ropot, care au îndeplinit sarcinile grele ale regiei sofisticate, extrem de tensionate, bogate în detalii.

Secvență din „Lut” de Marijke Schermer în regia Luminiței Țâcu, montat cu studenții absolvenți, la AMTAP

Protagonista piesei este fiica lui Stalin, Svetlana Allilueva, al cărei suflet e strivit de prezența dictatorului. „E un spectacol de arta vorbirii, ritmică, expresivitate vocală, cu muzică, efecte, proiecții video, limbaj mimico-gestual. Nu este o relatare politică, ci o călătorie a unui copil în căutarea neobosită a afecțiunii, a iubirii și a adevărului în mecanismele terorii staliniste. O căutare perpetuă de sine și fuga de umbra tatălui”, precizează Nelly Cozaru.

Tinerii ating performanța în spectacolele de licență

Un spectacol remarcabil al absolvenților este și „Lut” de Marijke Schermer, în regia Luminiței Țâcu. Tinerii actori Mihaela Popescu (Dora), Rusanda Rădvan (Imme), Lucian Hârtop-Albu (Titus), Cristina Lungu (Nele) și Ioan-Cristi Vlad (Vink) au strălucit, la propriu și la figurat, în „Lut”.

Scenă din „Pescărușul” de Boris Akunin (regie, Nelly Cozaru), spectacol de licență al absolvenților AMTAP

Sentimente devoratoare, oameni alegând izolarea totală pentru a-și consuma durerea, o femeie care nu iartă o trădare și un bărbat ce dispare în neant, dar revine ca o fantomă a trecutului, primindu-și pedeapsa definitivă – e o confruntare pe viață și pe moarte în această piesă scrisă de olandeza Marijke Schermer.

Discipolii AMTAP exprimă cu forță și maximă concentrare pasiunile, explorează cu mult curaj zona sumbră a sufletului omenesc, tinerii artiști sunt foarte ambițioși, bine pregătiți, urmând cu spirit de sacrificiu traseul indicat de regizoarea Luiminița Țâcu. I-am aplaudat îndelung, cu admirație și cu o anume teamă pentru viitorul lor.

Pentru că ne-am pus o întrebare firească: își vor găsi de lucru? Teatrele își vor deschide ușile în fața lor? Emoționată, cu lacrimi în ochi, Luminița a putut spune doar atât: „Vă doresc să aveți noroc”.

Teatrele au nevoie de forțe tinere

Bine ar fi ca în mișcarea noastră teatrală să nu se mizeze doar pe noroc, ci să li se dea undă verde absolvenților, pentru că scenele au nevoie în permanență de forțe tinere.

Nelly Cozaru ne-a spus că la spectacolele de licență au venit câțiva directori de teatru, poate îi vor invita în trupele conduse de ei pe unii dintre proaspeții absolvenți. Am întrebat-o pe Nelly care sunt calitățile de bază ale unui actor și ea mi-a răspuns succint: „disciplină, voință, profunzime, curiozitate, dorință de a cunoaște, o tehnică impecabilă a vorbirii, pregătire fizică, inventivitate – toate acestea îi sunt necesare unui talent pentru a se afirma”. Dintre pedagogii care le-au predat diferite materii (actorie, dar și teorie a spectacolului, dramaturgie, istorie a teatrului) îi mai menționăm pe Svetlana Târțău, decan al Facultății Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia din cadrul AMTAP, Mihai Fusu, Luminița Țâcu, Constantin Șchiopu, Diana Văluță, Oleg Mardari.

Abia așteptăm să-i vedem pe absolvenții Mihaela Popescu, Rusanda Rădvan, Cristina Lungu, Francesca Gărbălău, Vlad Sabajuc, Ioan-Cristi Vlad, Daniel Brânză, Vlad Ropot, Lucian Hârtop-Albu pe scenele noastre profesioniste. Darul pe care îl au este de neprețuit.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE