Specialiștii prognozează un climat epidemiologic favorabil pentru desfășurarea anticipatelor, dacă rata de vaccinare se va menține ridicată

893
0

Autoritățile din sănătate estimează că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie s-ar putea desfășura într-un climat epidemiologic favorabil, dacă se va menține actuala rată de vaccinare anti-COVID. Declarații în acest sens au fost făcute într-o emisiune la TVR Moldova de Boris Gâlcă, șef adjunct al Direcției sănătate din Primăria Chișinău, care a precizat însă că restricțiile sanitare vor fi menținute pe parcursul campaniei electorale, pentru a nu admite un nou val de infectări în ziua scrutinului. „Vor fi păstrate toate măsurile de sănătate publică, chiar dacă Chișinăul este acum în zona galbenă, chiar dacă unele raioane sunt deja în zona verde, oricum va rămâne în vigoare păstrarea distanței fizice, obligativitatea măștii de protecție în spațiile închise”, a declarat el.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La rândul său, Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei naționale de vaccinare, a remarcat că mobilizarea autorităților și dorința cetățenilor de a se vaccina au în prezent efecte vizibile.

„În prezent, în top este municipiul Chișinău, cu o rată de vaccinare de peste 15%, în țară, per total, rata de vaccinare este de 10%. Până în iulie, dacă înregistrăm același ritm de vaccinare ca săptămâna trecută, cu 100 de mii de doze administrate timp de-o săptămână, vom ajunge la 20%, aceasta fiind o cifră acceptabilă pentru buna desfășurare a alegerilor”, a declarat specialista.

Menționăm că la creșterea ratei de vaccinare au contribuit substanțial două maratoane, organizate de Universitatea de Medicină și Farmacie, în perioada 21-23 mai, și de Primăria Chișinău în colaborare cu Ministerul Sănătății, pe 28-30 mai. Cel mai solicitat în cadrul acestor evenimente a fost vaccinul Pfizer/BioNTech, rezervele căruia sunt însă limitate în R.Moldova. Dar, datorită posibilității oferite cetățenilor de a se imuniza cu acest ser fără o înregistrare prealabilă, a devenit posibil ca pe parcursul ultimei săptămâni din mai să fie vaccinat un număr record – peste 110 mii de persoane.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Sănătății, de la începutul campaniei de imunizare, pe 2 martie, și până la data de 31 mai inclusiv, au fost administrate 416.814 doze de vaccin.

Amintim de asemenea că pericolul unei incidențe sporite a infectărilor cu COVID-19 în perioada campaniei electorale a fost cel mai des invocat argument de către liderul PSRM, Igor Dodon, pentru a încerca să amâne alegerile anticipate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE