R.Moldova a înregistrat în 2020 cea mai dramatică scădere a producției agricole din istorie, iar criza mondială provocată de COVID-19 a constituit doar un factor secundar. Concluzia îi aparține analistului economic Veaceslav Ioniță, de la IDIS „Viitorul”, care arată că exporturile din R.Moldova au fost afectate de pandemie în proporție de 30%, dar seceta de anul trecut a fost cea care a lovit cel mai puternic în producția de grâne, semințe și oleaginoase – a doua dintre cele mai mari ramuri de export ale R.Moldova.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEExpertul menționează principalele cinci ramuri ale economiei moldovenești unde au scăzut exporturile:
- cereale și semințe – cu 157 de milioane de dolari;
- automotive – cu 100 de milioane de dolari;
- produse farmaceutice – cu 41 de milioane de dolari;
- îmbrăcăminte – cu 33 de milioane de dolari;
- tutun – cu 13,8 milioane de dolari.
Astfel, mai mult de jumătate din scădere a fost determinată de seceta agricolă din 2020.
Referitor la importuri, Veaceslav Ioniță constată că acestea au scăzut cu circa 430 de milioane de dolari, din cauza reducerii consumului, cu circa 100 de milioane de dolari, și a ieftinirii resurselor energetice, cu circa 330 de milioane de dolari.
Alte 500 de milioane de dolari au rămas în R.Moldova din cauza restricțiilor internaționale de circulație, care nu le-au permis moldovenilor să meargă în vacanță peste hotare.
„Astfel, acești 500 de milioane de dolari de la oamenii care nu au putut merge să-i cheltuie peste hotare și 330 de milioane de dolari de la ieftinirea resurselor energetice a dus la faptul că anul trecut Republica Moldova a economisit cel puțin 830 de milioane de dolari, bani care au rămas pe piața valutară, cea ce a provocat un exces de valută”, notează analistul.
În alt context, el estimează că criza din Belarus, ca urmare a înrăutățirii relațiilor dintre Minsk și UE, nu poate afecta dramatic economia R.Moldova, în caz că regimul Lukașenko nu va adopta măsuri expres împotriva Chișinăului. La capitolul importuri, R.Moldova nu este dependentă la nici o poziție de Belarus, însă la capitolul exporturi există o problemă, spune el. Exporturile vinurilor moldovenești în Belarus se află pe locul I. „Dacă Belarus ar întreprinde acțiuni împotriva R.Moldova, atunci ar avea de suferit industria vinicolă și, într-o măsură mai mică, exporturile de fructe și legume”, concluzionează expertul de la IDIS „Viitorul”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE