Dodon promite că va expulza un ambasador occidental, după ce câștigă alegerile. La cine face referire

1760
0

Inspirat de poziția Moscovei, liderul socialiștilor, ex-președintele Igor Dodon, continuă să lanseze declarații belicoase la adresa ambasadorilor occidentali acreditați la Chișinău, sugerând de această dată că ar fi necesară expulzarea unuia dintre ei. Totodată, el încearcă să scoată basma curată Rusia, afirmând că, în comparație cu acțiunile diplomaților occidentali, pe care îi acuză că s-ar implica direct în desfășurarea procesului electoral, declarațiile Ministerului rus de Externe ar fi „păpădii”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dodon susține că unii ambasadori ar fi participat la formarea listelor electorale ale PAS.

„Fiecare candidat la funcția de deputat este verificat, iar atunci când sunt conflicte în organizațiile teritoriale unii ambasadori se implică în aplanarea acestora”, a declarat el la un post TV afiliat PSRM, afirmând că deține informații despre un asemenea caz care s-ar fi produs recent la Strășeni.

„Dacă aveam acum un guvern plenipotențiar, atunci nu avea să se întâmple așa ceva. Dar după alegeri, atunci când noi vom câștiga și vom învesti guvernul nostru, va fi necesar de expulzat cel puțin un ambasador din R. Moldova. Unul dintre cei mai activi ambasadori, care se amestecă în treburile interne… Nu vreau ca acum să apară teze că Dodon propune expulzarea ambasadorului american sau european… Dar unul trebuie invitat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și de întrebat de ce se bagă în asta? De făcut un avertisment… dacă face al doilea pas greșit… Toți pe urmă se vor liniști”, mai spune Dodon.

Chiar dacă nu-l numește, liderul PSRM face o aluzie străvezie la ambasadorul SUA, Dereck Hogan.

Menționăm că o ultimă declarație în același spirit a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Externelor de la Moscova, Maria Zaharova, la sfârșitul săptămânii trecute, când a acuzat o „retorică tot mai agresivă”, pe măsură ce se apropie alegerile din R.Moldova, din partea diplomaților occidentali.

Pe de altă parte, mai mulți analiști politici de la Chișinău au calificat asemenea învinuiri ca fiind „cel puțin ridicole”, observând că scopul acestora este să devieze atenția opiniei publice de la probleme legate de corupția din mediul administrativ și politic din R.Moldova.

Totodată, Ministerul de Externe de la Chișinău arată, într-o notă difuzată recent, că „nu a fost informat de către instituțiile din R.Moldova despre eventuale presiuni venite din partea altor state în legătură cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE