CEC ar putea deschide cu peste 50 mai multe secții de votare în străinătate. Decizia finală nu a fost însă luată

754
0

Comisia Electorală Centrală (CEC) ar putea dispune deschiderea unui număr de 190 de secții de votare în străinătate, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Declarații în acest sens au fost făcute într-o emisiune la postul național de televiziune de către președintele CEC, Dorin Cimil, care a invocat o propunere a Ministerului de Externe al R.Moldova. El s-a referit, de asemenea, la experiența scrutinului prezidențial din noiembrie 2020, care au demonstrat interesul sporit al moldovenilor din diaspora pentru alegeri. O decizie finală cu privire la numărul secțiilor de votare ce vor fi deschise peste hotarele R.Moldova va fi luată însă la 5 iunie, „în strictă conformitate cu prevederile Codului Electoral”, a precizat Cimil.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La baza acestei decizii vor sta trei criterii:

  1. numărul alegătorilor care s-au înregistrat prealabil;
  2. numărul celor care au participat la ultimul scrutin național;
  3. numărul oficial al cetățenilor moldoveni din țările de reședință.

Cimil a mai spus că cele 70 de milioane de lei alocate până acum de guvernul în exercițiu nu sunt suficiente pentru a asigura buna organizare și desfășurare a alegerilor, iar drept urmare CEC va solicita surse financiare suplimentare.

„Aceasta nu este suma finală, nu va fi suficientă pentru a scoate la capăt toate procedurile electorale care au fost planificate. Urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu Guvernul, am stabilit ca până la data de 20 iunie Comisia să emită către Guvern a solicitare prin care să aloce suplimentar mijloace financiare. Suma urmează a fi estimată ținând cont de cheltuielile efective care vor fi realizate până la 20 iunie”, a declarat președintele CEC la Moldova 1.

Amintim că marți, 25 mai, premierul interimar Aureliu Ciocoi, tot el ministru în exercițiu al Externelor, le-a cerut moldovenilor din diasporă care vor dori să participe la organizarea alegerilor anticipate din 11 iulie să facă voluntariat. Demnitarul a invocat în sprijinul acestui demers situația financiară complicată din R.Moldova, dar și intenția de a deschide mai multe secții de votare în străinătate.

Menționăm de asemenea că, în turul II al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, peste hotare au votat 263.177 de cetățeni ai R.Moldova, în cadrul a 139 de secții de votare. Atunci, în prealabil, s-au înregistrat 60 de mii de alegători din diasporă, pe când în prezent numărul acestora depășește cifra de 90 de mii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE