Oficial european spune când R.Moldova ar putea primi încă 50 de milioane de euro din asistența macrofinanciară a UE

905
0
Europarlamentarul român Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European pentru relația cu R.Moldova / Sursa FOTO: Andrei Mardare, NewsMaker

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European pentru relația cu R.Moldova, estimează că autoritățile de la Chișinău ar putea beneficia de următoarea tranșă, în valoare de 50 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană pe parcursul lunii septembrie a anului curent. Aceasta depinde însă, în continuare, de anumite condiționalități cu privire la un șir de reforme în domeniul justiției, activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI) și în legătură cu investigarea fraudei bancare, care încă trebuie îndeplinite cu prioritate din partea autorităților moldovene, a declarat el într-un interviu pentru NewsMaker.

În opinia lui Mureșan, care se află la Chișinău în componența unei delegații oficiale a Parlamentului European, o asemenea oportunitate ar putea apărea în urma alegerilor parlamentare anticipate din R.Moldova.

„Mizăm că viitorul Parlament, nou-ales, va îndeplini imediat aceste înțelegeri și noi vom putea oferi acest sprijin. Sprijinul este la dispoziția R.Moldova, cu obiectivul ca el să vină înainte de luna septembrie – cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar, repet, depinde totul de progresul de la Chișinău. Dacă vom avea un număr mare al oamenilor care ies la vot, care votează în favoarea modernizării, reformării țării, combaterii corupției. Dacă formarea majorității și a guvernului va fi rapidă, atunci sunt sigur că aceste măsuri pot fi luate repede și noi avem banii la dispoziție, sunt acolo pentru Republica Moldova”, subliniază europarlamentarul român.

În ajun, membrii delegației UE, din care mai fac parte președintele și vicepreședintele delegației Parlamentului European la Adunarea parlamentară Euronest, Andrius Kubilius, și, respectiv, Andrzej Halicki, au cerut Guvernului în exercițiu să asigure toate condițiile necesare pentru desfășurarea unui scrutin liber și democratic, astfel încât cetățenii R.Moldova, oriunde s-ar afla, să poată alege în cele mai bune condiții.

La rândul său, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, le-a dat asigurări că procesul electoral se va desfășura cu respectarea tuturor normelor internaționale pentru toți cetățenii R.Moldova, atât din țară, cât și din străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here