Peter Michalko, de Ziua Libertății Presei: UE va rămâne aliat, apărător și susținător al presei independente din R.Moldova

441
0

Uniunea Europeană va rămâne un aliat puternic, un apărător și un susținător al presei independente din R.Moldova, declară șeful Delegației UE de la Chișinău, Peter Michalko. Într-un mesaj lansat de Ziua Mondială a Libertății Presei, marcată anual pe data de 3 mai, ambasadorul european spune că aceasta este o ocazie bună pentru a reaminti autorităților despre necesitatea respectării angajamentelor, legate de libertatea presei și a jurnaliștilor, despre importanța eticii profesionale.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

La rândul lor, organizațiile de media semnalează, într-un memoriu lansat cu această ocazie, că pe parcursul ultimului an libertatea presei în R.Moldova s-a aflat într-un declin alarmant. Autoritățile din Sănătate au manifestat reticență în comunicarea cu presa, iar jurnaliștii au continuat să se confrunte cu amenințări și intimidări în timp ce informau cetățenii despre evenimentele de interes public.

„În această perioadă fără precedent a pandemiei COVID, când dezinformarea și știrile false se răspândesc la fel de rapid ca și virusul, oamenii vor înțelege valoarea jurnalismului care respectă normele etice”, spune Peter Michalko.

În acest context, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat marți, 4 mai, Zilele Libertății Presei. În 2021, evenimentele desfășurate cu acest prilej vor fi realizate sub sloganul „Informația e un bun public. Susține presa de calitate!”, cu îndemnul-hashtag #SustinemPresa.

Un memoriu semnat cu această ocazie de nouă organizații din domeniul mass-media semnalează că: „Guvernarea a reușit să transforme numeroase instituții mediatice în cutii de rezonanță ale propriilor mesaje, iar presa independentă a fost supusă tacticilor de intimidare ale grupurilor de interese politice. Factorul politic a fost ghidat, preponderent, de scopuri electorale în detrimentul asigurării unei stabilități politice favorabile activității corespunzătoare a mass-mediei”.

Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma Conferinței Generale a UNESCO din 1991, când la 3 mai a fost adoptată Declarația Windhoek privind pluralismul și independentă mass-media.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT