Argument pentru vizitele prezidențiale în străinătate: „Partenerii externi nu sunt nici bancomate, nici supermarketuri”

771
0
Nicu Popescu și Maia Sandu

Fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, sugerează că partenerii externi ai R. Moldova „nu sunt nici bancomate, nici supermarketuri”. Comentariul său vine în contextul în care, spune el, relațiile externe sunt interpretate doar prin prisma foarte îngustă a unei analize imediate a costurilor și beneficiilor pe care le-ar putea obține țara în urma vizitelor făcute de oficialitățile de la Chișinău în străinătate. „Nici un președinte sau prim-ministru al unei alte țări nu va oferi Moldovei asistență substanțială fără a avea încredere în conducătorii Republicii Moldova, în planurile lor politice și economice de dezvoltare a țării. Această încredere nu se obține nici prin ambasade, nici prin videoconferințe. Aceste relații se construiesc personal de către președinți, prim-miniștri și miniștri ori parlamentari”, scrie Popescu pe Facebook.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

El dă ca exemplu cazul fostului președinte, Igor Dodon, care a eșuat în politica externă în pofida deplasărilor sale frecvente în străinătate.

„În acest caz nu deplasările propriu-zise erau criticate, cât incapacitatea de a utiliza aceste deplasări pentru a aduce niște beneficii țării. Este și asta o dovadă că discuțiile în persoană, capacitatea de persuasiune a unui președinte, dar și credibilitatea sa internațională sunt absolut indispensabile pentru a aduce beneficii țării. Deplasările propriu-zise nu sunt o garanție a succesului. Dar fără deplasări este ca și cum nici măcar nu ai încerca să plantezi semințele care să dea roade pe viitor”, argumentează diplomatul.

Moldova are nevoie „ca de aer” de o politică externă activă, inclusiv prin vizite la cel mai înalt nivel, fără de care țara ar rămâne „mai săracă, mai instabilă și mai fragilă”, conchide Nicu Popescu.

Amintim, în acest context, că Președintele R. Moldova, Maia Sandu, va întreprinde începând de miercuri, 3 februarie, o vizită oficială la Paris, unde se va întâlni cu omologul său, Președintele Emmanuel Macron, precum și cu alte oficialități ale Republicii Franceze. Aceasta va fi cea de-a treia deplasare în străinătate pe care Maia Sandu o întreprinde de la învestirea sa în funcția de șef al statului, pe 24 decembrie 2020. Anterior ea a fost la Kiev și Bruxelles.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE