Noi detalii despre implicarea lui Platon în „Laundromatul rusesc”, de la Inga Grigoriu

3824
0
Inga Grigoriu
Inga Grigoriu

Nume de persoane fizice și juridice implicate în tipologia denumită generic „Laundromat” se regăsesc și în procesul falimentării S.A. Moldcarton, afirma șefa comisiei parlamentare de anchetă a „spălătoriei rusești”, Inga Grigoriu, într-o scrisoare adresată Procuraturii Anticorupție. Se întâmplă după ce, anterior, tot ea observa că soarta acestei întreprinderi are legătură cu Veaceslav Platon și partenerul acestuia de afaceri, Emmanuil Grinșpun.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În acest context, Grigoriu le solicită procurorilor informații referitor la legalitatea tranzacțiilor dintre B.C „Moldindconbank” și Banca de Economii a Moldovei, inclusiv cu întreprinderile Î.C.S „Lidiana Lux” S.R.L și S.R.L „BN-Proalim” cu Î.M. „Moldcarton S.A”.

Scrisoare adresată Procuraturii Anticorupție
Scrisoare adresată Procuraturii Anticorupție

„În cazul când Procuratura nu găsește vreo legătură, o vom ajuta punând întrebări cu sens. Iar în cazul MOLDCARTON vom desfășura în curând audieri publice”, promite președinta comisiei de anchetă.

În altă ordine de idei, Inga Grigoriu afirmă că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ar minți atunci când declară că a aflat din presă despre tranzacțiile financiare din schema „Laundromat”. Ea a făcut public un document din care reiese că Stoianoglo a participat la discuții privind tranzacțiile suspecte din anii 2013-2014 în cadrul Comisiei parlamentare pentru securitate și apărare, pe care o conducea, dar și în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, al cărui membru era.

Proces verbal al ședinței comisiei prezidată de Alexandr Stoianoglo
Proces verbal al ședinței comisiei prezidată de Alexandr Stoianoglo

Amintim că, la începutul acestui an, presa a difuzat înregistrarea unei discuții dintre Platon și Grinșpun, în care aceștia discută, în martie 2015, despre prezența la Chișinău a unor oficiali de rang înalt din Statele Unite, veniți cu scopul de a investiga așa-numita „spălătorie rusească”. Prin intermediul acestei scheme, în perioada 2010-2014, cel puțin 22 de miliarde de dolari au fost transferate din Rusia în alte jurisdicții, cu participarea justiției și sistemului financiar-bancar din Republica Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT