Curtea a decis: Legea care impunea limba rusă în circuitul administrativ este neconstituțională

327
0
Curtea Constituțională

Modificările care oferă un statut special limbii ruse în circuitul administrativ, aplicate în grabă la sfârșitul anului trecut de deputații din grupul „Pentru Moldova – Șor” împreună cu cei din PSRM, sunt neconstituționale. Verdictul a fost pronunțat joi de către magistrații Curții Constituționale, care au admis sesizările depuse de deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

Opinie separată a făcut doar judecătorul Vladimir Țurcan, fost deputat socialist, a anunțat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole. Ea a mai declarat că decizia motivată a Curții va fi făcută publică în scurt timp.

Ședința de astăzi a Curții a fost însoțită de manifestații organizate în paralel de activiștii grupării pro-ruse „Наши” (Ai noștri – n. red.) și cei ai partidului „Democrația Acasă”. Primii au cerut să fie oprit „genocidul lingvistic”, ceilalți – să fie anulată această „lege criminală”. Poliția s-a plasat între cele două grupuri de manifestanți.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here