Curtea a decis: Legea care impunea limba rusă în circuitul administrativ este neconstituțională

886
0
Curtea Constituțională

Modificările care oferă un statut special limbii ruse în circuitul administrativ, aplicate în grabă la sfârșitul anului trecut de deputații din grupul „Pentru Moldova – Șor” împreună cu cei din PSRM, sunt neconstituționale. Verdictul a fost pronunțat joi de către magistrații Curții Constituționale, care au admis sesizările depuse de deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Opinie separată a făcut doar judecătorul Vladimir Țurcan, fost deputat socialist, a anunțat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole. Ea a mai declarat că decizia motivată a Curții va fi făcută publică în scurt timp.

Ședința de astăzi a Curții a fost însoțită de manifestații organizate în paralel de activiștii grupării pro-ruse „Наши” (Ai noștri – n. red.) și cei ai partidului „Democrația Acasă”. Primii au cerut să fie oprit „genocidul lingvistic”, ceilalți – să fie anulată această „lege criminală”. Poliția s-a plasat între cele două grupuri de manifestanți.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE