Curtea a decis: Legea care impunea limba rusă în circuitul administrativ este neconstituțională

652
0
Curtea Constituțională

Modificările care oferă un statut special limbii ruse în circuitul administrativ, aplicate în grabă la sfârșitul anului trecut de deputații din grupul „Pentru Moldova – Șor” împreună cu cei din PSRM, sunt neconstituționale. Verdictul a fost pronunțat joi de către magistrații Curții Constituționale, care au admis sesizările depuse de deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Opinie separată a făcut doar judecătorul Vladimir Țurcan, fost deputat socialist, a anunțat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole. Ea a mai declarat că decizia motivată a Curții va fi făcută publică în scurt timp.

Ședința de astăzi a Curții a fost însoțită de manifestații organizate în paralel de activiștii grupării pro-ruse „Наши” (Ai noștri – n. red.) și cei ai partidului „Democrația Acasă”. Primii au cerut să fie oprit „genocidul lingvistic”, ceilalți – să fie anulată această „lege criminală”. Poliția s-a plasat între cele două grupuri de manifestanți.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT