Cronica vaccinărilor: societatea neîncrezută, biserica ezită să se pronunțe

1059
0
Imagine simbol, sursa: japantimes.co.jp
Imagine simbol, sursa: japantimes.co.jp

În timp ce majoritatea guvernelor lumii investesc resurse la greu în achiziționarea vaccinurilor anti COVID-19, pregătesc oamenii și partea logistică, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova (MSMPS) abia a reușit să elaboreze un plan național de imunizare, dar și acela incomplet, trezind mai multe semne de întrebare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Conform datelor prezentate de MSMPS, până la „7 ianuarie 2021 au fost înregistrate 148.294 cazuri de COVID-19, dintre care 3.106 decese și 136.800 cazuri tratate, iar 8.388 rămân active”. Vârsta medie a persoanelor care au decedat din cauza virusului este de 67 de ani, dintre care 51,4% sunt bărbați, iar 79% din totalul deceselor au survenit în rândul persoanelor cu vârsta de peste 60 ani. Acest grup de vârstă va fi vaccinat în mod prioritar, după personalul medical. Cel mai mare risc de decese s-a constatat la persoanele cu morbidități, în special la persoanele care suferă de boli cardiovasculare, 88,2% din persoanele decedate au avut o astfel de morbiditate. Bolile cardiovasculare și așa sunt cauza principală a deceselor din Republica Moldova, constituind 58,5% din mortalitatea totală în anul 2019.

Dezinformarea a provocat neîncredere față de vaccinare

La un an și ceva de la apariția COVID-19, deși au fost luate măsuri de control și prevenire a răspândirii virusului, numărul persoanelor infectate atât la nivel mondial, cât și în țară este în continuă creștere. Mai mult decât atât, au apărut și tulpini noi ale virusului care se răspândește cu o viteză accelerată.

Oamenii de știință recomandă drept singură soluție eficientă vaccinarea, o măsură de intervenție primordială în procesul de prevenire a virusului COVID-19. Cu toate acestea părerea societății este divizată, știrile false, discursurile de dezinformare ale unor înalți demnitari de stat, precum și ale unor voci bisericești au influențat opinia publică.

Ca rezultat răspândirea falsurilor a contribuit la scăderea încrederii populației în siguranța vaccinării. Acest lucru este confirmat de studiul despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova realizat în luna noiembrie 2020, care arată că doar 31% din respondenți ar accepta vaccinul anti COVID-19, iar 24% din persoanele adulte nu cred în existența virusului.

Cum să convingem cetățenii privitor la importanța vaccinării?

Pe lângă lipsa de pregătire logistică a MSMPS privind prima etapă de vaccinare, schimbarea staff-ului din cauza demisiei guvernului și lipsa resurselor financiare, răspândirea falsurilor despre siguranța vaccinului provoacă dificultăți grave pentru autorități. Una din provocările ministerului este campania de comunicare, prin care să convingă cetățenii privind importanța vaccinării în vederea opririi răspândirii virusului COVID-19.

„Trebuie să se explice care sunt avantajele și dezavantajele vaccinării, ce ai de câștigat dacă te vaccinezi și ce ai de pierdut dacă nu te vaccinezi. Ideal ar fi să fie urmate exemplele altor țări, să se identifice oameni cu vizibilitate națională, să se vaccineze și să mediatizeze. Fie că vorbim despre ministrul sănătății, președintele țării, fie despre orice altă persoană care se bucură de respect în societate, ei ar putea fi un exemplu în acest sens și ar putea mediatiza în numele lor argumentele pentru vaccinare. Orice persoană notorie sau instituție cu o greutate în societate sunt importante în acest discurs”, spune Dan Perciun, deputat în Parlamentul R. Moldova, pentru GAZETA de Chișinău.

Serviciul de presă al MSMPS ne-a comunicat că abia este „în proces de definitivare a Strategiei de comunicare privind imunizarea COVID-19 în R. Moldova. Aceasta urmează să fie aprobată și publicată pe site-ul MSMPS”. Ministerul promite că vor fi utilizate toate canalele de comunicare posibile, inclusiv prin intermediul APL-urilor și liderilor locali.

Biserica Ortodoxă nu are o poziție oficială cu privire la vaccinare

Am încercat să aflăm care este opinia reprezentanților bisericii ortodoxe din R. Moldova privind vaccinarea. Secretarul Mitropoliei Basarabiei a spus că la momentul de față adună informație cu privire la vaccin. „Este un subiect destul de discutat și mediatizat. Pentru a ieși cu o poziție oficială este nevoie să ne gândim mai mult și să adunăm informațiile necesare. La nivel oficial nu avem încă o decizie pe care să o putem face publică. Când va exista o poziție oficială a mitropoliei, o vom comunica prin intermediul mass-media.”

Exemplele altor țări arată că biserica a jucat un rol important atât în procesul de informare a populației despre importanța vaccinării, cât și în oferirea de spațiu lăcașelor pentru testarea masivă a populației. Această practică a fost mai puțin răspândită în R. Moldova.

„Pentru a te adresa tuturor cetățenilor nu este suficient doar ministerul, ar fi de ajutor alte instituții de încredere, cum ar fi biserica, o instituție care se bucură de credibilitate în societate. Respectiv ar trebui să fie un partener, dar presupun că este nevoie de o întâlnire cu reprezentanții mitropoliei pentru a le explica și a răspunde la toate întrebările. Acesta este un efort de comunicare pe care ministerul trebuie să-l facă”, a adăugat deputatul Dan Perciun.

De exemplu, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a anunțat că BOR va difuza în eparhii materiale informative despre vaccinare. În biserici va fi distribuită o broșură informativă despre vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Acest gest va fi făcut gratuit și în mod voluntar.

Pe când în R. Moldova, unii reprezentanți vocali ai bisericii ortodoxe au răspândit mai multe falsuri în perioada pandemiei, negând existența virusului și cultivând frică despre un presupus pericol pe care l-ar provoca vaccinarea.

În prezent, nici Mitropolia Moldovei nu a formulat o poziție oficială cu privire la vaccinare.

Amintim că în luna februarie urmează să înceapă prima etapă de vaccinare. Primii vor fi vaccinați lucrătorii din sectorul medical și persoanele care se află în grupul de risc sporit de îmbolnăvire, cu o rată crescută de decese.

* Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgență până la data de 15 februarie 2021.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE