La Orhei, cine împarte parte își face

995
0
Alegeri prezidențiale 2020. Foto: moldova.europalibera.org

În cadrul mai multor birouri electorale din raionul Orhei (în total, 84), produsele alimentare destinate pauzelor de cafea a membrilor comisiilor de votare din ziua organizării primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, au fost înjumătățite. Unele cantități figurau în acte, iar altele, în realitate. Conform informației de la CEC, achiziționarea și repartizarea produselor pentru pauzele de cafea a fost făcută de consiliile electorale de circumscripție. Președinta Consiliului Electoral de Circumscripție Orhei, Anastasia Țurcan, susține că totul s-a repartizat conform actelor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Un membru al unui birou electoral al Consiliului Electoral de Circumscripție Orhei ne-a semnalat că, la cel puțin cinci birouri electorale din raion, produsele destinate pauzelor de cafea – apă plată, limonadă, ceai, cafea – au fost înjumătățite sau s-au dat cu țârâita.

Membrul comisiei ne-a trimis și actul. Din act, reiese că biroul respectiv trebuia să primească: apă (0,5 l) – 20 de sticle, limonadă (1 l) – 6 sticle, o cutie cu 100 de pachețele de ceai și două borcane de cafea a câte 200 g.

Sursa ne-a mai spus că în actul respectiv borcanul de cafea costă 128 de lei, iar la „Metro” – 80 de lei. Așa se „economisește” la noi.

În realitate, biroul electoral a primit: 50 de pachețele de ceai, un borcan de cafea, 12 sticle de apă de 0,5 l, 4 sticle de limonadă de 1 l, 9 păhăruțe de plastic și 12 pachețele de zahăr. Menționăm că la un birou au fost antrenate în ziua alegerilor de la 9 la 12 persoane.

Atunci când membrii biroului respectiv au întrebat președinta, aceasta le-ar fi răspuns: „Ce, îi de la voi de-acasă?”.

Potrivit sursei noastre, în alte scrutine, ceea ce era în acte era și în pachete. „De data aceasta nu a fost așa. La cel puțin cinci secții de votare s-au dat mai puține produse alimentare decât figurau pe hârtie. La Orhei au fost deschise 83 de birouri electorale”.

Sursa noastră a mai adăugat că și măști s-au dat mai puține, dacă luăm în considerare lista de alegători care trebuia să se prezinte la vot.

S-au dat 1.200 de măști pentru un număr de alegători de peste 2000, conform listei”, ne-a spus sursa.

Trei milioane de măști pentru turul I al alegerilor prezidențiale

Corneliu Pasat, șef adjunct al Direcției comunicare, relații publice și mass-media a CEC, ne-a explicat că achiziția legată de logistică a fost realizată de către CEC cu respectarea rigorilor. CEC a distribuit materialele consiliilor electorale de circumscripție (36 la număr). Distribuirea echipamentului electoral – costume, viziere, măști, laptopuri pentru operatori –s-a făcut în baza unor calcule și în funcție de numărul de membri ai birourilor electorale.

Corneliu Pasat a spus pentru GAZETA de Chișinău că pentru toate consiliile electorale de circumscripție s-au dat în total trei milioane de măști și acestea trebuia să fie distribuite conform numărului de alegători de pe liste. Adică fiecărui cetățean cu drept de vot îi revenea o mască.

Făcând referire la materialele de birotică și la produsele pentru pauza de cafea – ceai, cafea, apă, responsabilul de comunicare de la CEC ne-a comunicat că aceasta au făcut-o separat consiliile electorale de circumscripție.

50-55% de măști să fie repartizate în primul tur, și restul – într-al doilea”

GAZETA de Chișinău i-a solicitat președintei Consiliului Electoral de Circumscripție Orhei, Anastasia Țurcan, să comenteze informația parvenită la redacție.

Cu referie la repartizarea produselor alimentare și a materialelor, Anastasia Țurcan ne-a spus: „Am verificat cu colegii noștri, totul a fost repartizat conform actelor. Mai mult decât atât, momentan, toate secțiile de votare au prezentat actele de casare pentru materialele și produsele recepționate”.

Despre măști, președinta ne-a spus că CEC a repartizat numărul de măști conform listei alegătorilor și „ne-a dat clar indicația ca 50-55% să fie repartizate în primul tur al alegerilor, și restul – într-al doilea”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE