Despre măsurile anti-COVID la secțiile de votare

1143
0
Imagine simbol, sursa: france24.com

Într-o parte din țările Uniunii Europene se întorc restricțiile de carantină, se închid localurile de alimentație publică, purtarea măștilor devine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise. În Republica Moldova, deși numărul zilnic de oameni infectați cu virusul de tip nou COVID-19 rămâne critic, candidații electorali nu dau înapoi și continuă să înainteze în campania electorală, iar cetățenii sunt invitați să-și exercite dreptul la alegerile prezidențiale care vor avea loc duminică, 1 noiembrie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pentru minimalizarea riscurilor de infectare a alegătorilor, organizațiile societății civile (precum Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”) au venit cu o serie de recomandări către candidații la funcția de Președinte al R. Moldova, echipele acestora, dar și către autoritățile publice. Respectarea cu strictețe a regulilor generale obligatorii de prevenire și combatere a infecției COVID-19 este vital necesară, de aceasta depinzând evoluția pandemiei.

Măsuri de protecție pentru alegători

Având în vedere fluxul de oameni care se vor prezenta la secțiile de votare, riscurile de răspândire a virusului COVID-19 este foarte mare. Din acest motiv, autoritățile statului au elaborat un set de reguli obligatorii pentru funcționarii electorali, dar și pentru alegători. „Întregul proces va fi organizat conform acestor reguli. Până la deschiderea secției de votare se va desfășura curățarea generală și dezinfectarea întregului local. Toate suprafețele și echipamentul folosit trebuie dezinfectate. Pentru alegători va fi pus la dispoziție dezinfectant, iar celor care nu au mască de protecție li se va oferi una. Tuturor persoanelor care sunt prezente în secția de votare li se va măsura neapărat temperatura. Secția de votare va fi dezinfectată și aerisită cu regularitate”, explică Marcela Roșca, specialist superior la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral. 

Amintim că pentru alegătorii care se vor prezenta la secțiile de votare, CEC a achiziționat 3 milioane de măști de protecție.

Fluxul de oameni va fi controlat de către un membru al biroului electoral al secției de votare. „Acesta va efectua termometria și va gestiona fluxul de alegători. În incinta secției de votare, concomitent, va fi admisă intrarea unui număr limitat de alegători care va fi egal cu numărul de cabine de vot utilizate (ex. două cabine de vot – doi alegători prezenți, concomitent, în localul secției de vot). Același membru al biroului electoral va avea grijă ca alegătorii care așteaptă să între în secția de votare să respecte distanța fizică de cel puțin 1,5 m”, a completat Marcela Roșca. 

Protecția și regimul de muncă al observatorilor

Alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi monitorizate de 1887 de observatori naționali și 310 observatori internaționali. Fiecare din aceștia la fel vor fi dotați cu echipamente de protecție conform regulamentelor Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică.

Pavel Postică, director de programe la Promo-LEX, a spus pentru GAZETA de Chișinău că toți observatorii din partea Promo-LEX vor fi dotați în corespundere cu instrucțiunile CNSP, vor avea mănuși, măști și viziere. „În cazul în care funcționarii electorali vor solicita ca observatorii să dispună de toate trei echipamente de protecție, le vor utiliza pe toate, dacă vor permite doar mănușile și măștile, respectiv vor rămâne să utilizeze aceste două echipamente.

Noi avem câteva categorii de observatori, statici sunt cei care monitorizează procesul electoral de la deschidere până la totalizare, asta înseamnă că ei vin de dimineață și participă la principalele operațiuni și la toate procedurile care se desfășoară în ziua alegerilor. Fiecare observator are dreptul la pauze de masă și în afară de această ei au obligația să monitorizeze procesul electoral nu doar în incinta secției de votare, dar și în perimetrul secției de votare.”

Dificultăți și recomandări

În contextul pandemiei au fost întâmpinate dificultăți la recrutarea echipelor pentru secțiile de votare. „Ținând cont de faptul că avem anul acesta perioada și restricțiile care sunt, mai ales de vârsta persoanelor, au fost probleme în procesul de recrutare a membrilor birourilor electorale. Dar știm care este situația în localitățile rurale în care nu prea sunt persoane cu experiență de activitate în organele electorale. Pentru că dacă se îmbolnăvește un funcționar, există riscul să fie periclitat tot procesul din ziua alegerilor. Din aceste considerente, s-a luat în calcul și o rezervă de funcționari electorali”, a explicat Rodica Sîrbu, șefa Direcției Comunicare, relații publice și mass-media din cadrul CEC.

La recrutarea observatorilor, de asemenea, au fost întâmpinate dificultăți, unul din motive fiind restricțiile pandemice. „Anul acesta a fost mai complicat în comparație cu anii trecuți, probabil, inclusiv din cauza aspectelor legate de pandemie. Pentru că s-a schimbat modalitatea de instruire, de la offline la online, respectiv acea categorie de observatori care nu aveau capacitatea și posibilitatea să participe la instruirile online au decăzut automat. Sunt mai mulți factori care au determinat complicarea situației și nu exclud că unul din ele este pandemia”, a adăugat Pavel Postică, Promo-LEX.

Atât autoritățile publice, cât și societatea civilă recomandă cetățenilor care vor merge duminică la urnele de vot să respecte instrucțiunile funcționarilor electorali, evitând astfel crearea impedimentelor și dificultăților în procesul de votare.  

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE