La mulți ani, Valentina Rusu-Ciobanu! Dumnezeu i-a dăruit Valentinei Rusu-Ciobanu un veac întreg

2420
0
Valentina Rusu-Ciobanu, în grădina sa, împreună cu fiul Lică Sainciuc, septembrie 2020. Foto: Mihail Călărășan

Marea pictoriță Valentina Rusu-Ciobanu a împlinit 100 de ani. Cu prilejul centenarului domniei sale, i-am întrebat pe câțiva oameni de cultură ce înseamnă, în viziunea lor, fenomenul Valentina Rusu-Ciobanu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Vladimir Bulat: „Valentina Rusu-Ciobanu a crezut întotdeauna în puterea picturii”

Închid ochii strâns, și în bezna lor încerc să-mi imaginez, cum va fi fost pictura moldovenească fără prezența acestei opere. Un hău de netrecut se cască în mijlocul scenei, ca un tunel copleșit de nebuloasa neviului. În dreapta scenei se perindă tiptil compoziții anoste, fals colorate, animate de oameni noi, aparținând unora din stirpea oportuniștilor; în stânga – o ceată de mânuitori ai penelului cărora „realismul socialist” li se potrivea la fel de organic, precum ar fi de oportun să pui caii la o bicicletă.

În ziua în care a împlinit 100 de ani, Valentina Rusu-Ciobanu primește felicitări din partea dlui Daniel Ioniță, Ambasador al României la Chișinău. Cu această ocazie, Președintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit prin decret prezidențial pictoriței basarabene Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer Categoria C „Artele Plastice”

Apoi, din fundul scenei apare o figură feminină mititică, expresivă, ageră, surâzătoare și deloc sofisticată. Aceasta pictează ca o apucată, și nu-i este deloc frică de taberele care se perindă prin laterale, de fapt, nici nu-i pasă de bătăliile care se dau între cele două flancuri.

Dar vine un moment crucial, în care-și impune vocea, și atunci se face remarcată, dar și: admonestată, criticată, premiată, susținută, ignorată, dar aproape deloc nu-i este achiziționată opera. Atmosfera aceasta adesea anaerobă n-o înfrânge însă, n-o descurajează, dimpotrivă. Îi galvanizează scutul, în spatele căruia cuteză să creadă fără rest în puterea picturii, în forța ei corozivă, dar și tămăduitoare. Se încrede în chipul spiritual al drumului ales.

La cei 100 de ani, Valentina Rusu-Ciobanu primește felicitări din partea Excelenței Sale Daniel Ioniță, Ambasador al României la Chișinău
La cei 100 de ani, Valentina Rusu-Ciobanu primește felicitări din partea Excelenței Sale Daniel Ioniță, Ambasador al României la Chișinău

Dumnezeu i-a dăruit Valentinei Rusu-Ciobanu un veac întreg, ca să mediteze, să cugete și să rămână fidelă picturii, pe care a atacat-o ea însăși dinspre toate direcțiile, cu gloanțele pasiunii, profesionalismului, priceperii și ale admirației nesăbuite.”

Andrei Mudrea: „Pictura ei este ca o imensă Grădină de flori”

Pictura Valentinei Rusu-Ciobanu este ca o Grădină imensă de flori, unde surprizele și metamorfozele creației ne așteaptă la fiecare pas. Pictura Valentinei Rusu-Ciobanu înseamnă Libertate, Creativitate, Diversitate, Fantezie și Artistism. Pictura Valentinei Rusu-Ciobanu este modelul perfect al evoluției artistice și al Creației Adevărate.”

Eudochia Robu: „Arta Valentinei-Rusu Ciobanu are un impact emoțional adânc asupra mea”

Pictura Valentinei Rusu-Ciobanu a fost pentru mine o revelație, chiar din momentul când am văzut prima dată reproduceri cu câteva din tablourile domniei sale. Dar abia când am venit la Chișinău, am avut posibilitatea să-i admir lucrările pe viu. Vizitând expozițiile și căutându-i lucrările, rămâneam fascinată de ele, mă impresionau atât prin stilul inconfundabil al artistei, cât și prin mesajul lor filosofic. Așa au rămas și până azi, având un impact emoțional adânc asupra mea!”

Natură statică. Valentina Rusu-Ciobanu

Ecaterina Ajder: „Valentina Rusu-Ciobanu este un pilon al picturii naționale”

Pictura din Republica Moldova se sprijină pe trei piloni: Igor Vieru, Mihai Grecu și Valentina Rusu-Ciobanu.”

Mihai Țăruș: „Îi admirăm lucrările pentru rezolvarea plastică absolut inedită”

Valentina Rusu-Ciobanu, un talent deosebit, reflectă starea omului, a pictorului care, pentru a se realiza, a trebuit să se schimbe în funcție de timp. Sufletele sensibile reacționează profund la schimbări și sunt marcate de ele. Artista a făcut o pictură deosebită, care marchează pictura de la noi. Portretul lui Emil Loteanu, cred, este una dintre cele mai interesante lucrări ale sale, atât prin felul cum a prins caracterul acestui om (reprezentantul cel mai de vârf al cinematografiei noastre), cât și prin rezolvarea plastică absolut inedită. Sunt cu totul speciale și naturile statice din anii 60, rezolvate într-o cheie ce ține de tradiția picturii noastre, începând cu frescele Voronețului și până la Th. Pallady, A. Ciucurencu…”

Valentina Rusu-Ciobanu în ie, la o conferință în Kiev, anul 1964

Florina Breazu: „ E modelul de artist pentru care nu există limite temporale și stilistice”

Valentina Rusu-Ciobanu este modelul de artist pentru care nu există limite temporale și stilistice în artă, este artistul care a reușit să distrugă tiparele convenționale ale realismului socialist și să transpună pe pânză de la cele mai subtile subiecte metaforice, până la cele care constituiau comanda socială. Pentru mine este femeia, care printre primii artiști din R. Moldova a realizat o operă cu conținut abstract.”

Maria Mocanu: „Au trecut 100 de toamne”

Valentina Rusu-Ciobanu rămâne a fi un fenomen. Încerc să-mi explic, cum într-un chip blajin, limpede și frumos, Dumnezeu a investit atâta putere, atâta vigoare, atâta zbucium, încât să poată spinteca tipare, ideologii și să-și impună răspicat eul. De câte ori îi admir lucrările, simt cum străbat din ele inteligența, muzicalitatea, eleganța, armonia, spontaneitatea, caracterul, sensibilitatea, căutările, căutări febrile și setea de viață. Valentina Rusu-Ciobanu a stabilit o ierarhie estetică, treaptă cu treaptă, într-un secol zbuciumat, și a demonstrat că se poate. Au trecut 100 de toamne. De 100 de ori pământul și-a trimis cocorii în unghi săgetat spre cerul cel mare și rar de tot a încununat un spirit creator cu lumina largă în albastrul infinit al eternității.”

Aliona Bereghici: „Pictura ei este magie”

A fost o perioadă când Muzeul de Artă se afla de ani de zile în reconstrucție, așa că uitasem ce efect aveau asupra mea picturile Valentinei Rusu-Ciobanu. Dar după deschidere i-am revăzut tablourile și emoțiile au năvălit peste mine. Cred că am stat vreo zece minute sau mai mult în fața lucrării „Micul dejun”. Apoi reveneam la acest tablou și găseam iar și iar fragmente parcă niciodată văzute. Arta Doamnei Valentina Rusu-Ciobanu e magie, pe care eu, ca artist, probabil n-o voi putea explica niciodată pe foaie. De asta mă bucur că mă pot inspira din atâtea lucrări străfrumoase, cu speranța de a crea magie într-o zi.”

Valentina Rusu-Ciobanu cu soțul, pictorul Glebus Sainciuc, și cu fiul lor, Lică, anul 1957

Pavel Guțu: „Lirism monumental și enigmă existențialistă”

Ca artist al timpului său, Valentina Rusu-Ciobanu este un model ce reprezintă Lirismul Monumental realist, plin de enigmă existențialistă, pictat cu aer și culori curate.”

Ghenadie Ciobanu: „Uimește psihologismul fin și veritabila măiestrie profesională”

Mă bucur că am avut posibilitatea de a admira lucrările distinsei doamne Valentina Rusu-Ciobanu cu ocazia diferitelor expoziții. Chiar din primele întâlniri cu tablourile sale am fost profund marcat de pictura ei. Talentul deosebit al celebrei artiste plastice îi oferă privilegiul de a vedea și de a simți foarte nuanțat viața din jur întruchipând-o în toată plinătatea sa. Naturalețea întruchipării, aș zice chiar eleganța, reprezintă o calitate specifică a picturii distinsei artiste. Psihologismul fin și veritabila măiestrie profesională sunt alte laturi ale remarcabilului fenomen Valentina Rusu-Ciobanu.”

Veta Ghimpu Munteanu: „Istorie, adevăr, viață”

CĂUTĂRI, FRĂMÂNTĂRI, ISTORIE, ADEVĂR, VIAȚĂ. Astfel văd și citesc eu creațiile Valentinei Rusu-Ciobanu”.

Stela Moldovanu, fondator al Moldeco: „Creația sa rămâne mereu actuală”

Pentru mine Valentina Rusu Ciobanu este un mare tezaur al picturii basarabene, un reper pentru multe generații de artiști plastici din spațiul nostru. Ceea ce impresionează cel mai mult este actualitatea creației sale, chiar și peste zeci de ani. Portretele, clipele, stările redate de Valentina Rusu-Ciobanu sunt atât de autentice, încât ai impresia că trăiești prin fiecare lucrare exact acel moment și simți exact aceeași emoție pe care o are personajul său. Suntem niște norocoși că suntem contemporani cu fenomenul Valentina Rusu-Ciobanu”.

Valentina Rusu-Ciobanu. Micul dejun

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE