Tineri pianiști basarabeni, învingători la un concurs la New York

2088
0
Cezara-Patricia Cumatrenco

La ediția din 2020 a concursului de pian „Online Piano International Competition”, organizată de cunoscuții frați pianiști Piro și Gjergji Gaqi, în parteneriat cu „Aliona’s Piano Studio” din New York, au participat elevi ai Școlii de Arte „Alexei Stârcea” din Chișinău. Trei dintre ei au fost desemnați învingători ai concursului. Astfel, Cezara-Patricia Cumatrenco, 16 ani, a obținut Premiul 1 la categoria C (concurenți cu vârsta de 15-18 ani), ea a interpretat lucrări de D. Kabalevsky, J. Sibelius. Ariadna Artemenco, 11 ani, a obținut Premiul 2 la categoria B (11-14 ani), ea a prezentat piese de T. Saliurtinskaia, M. Andreeva și W. Gillock. Iar o elevă de 7 ani, Bogdana Artemenco, a câștigat Premiul 3 la categoria A (5-10 ani), interpretând lucrări de

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

T. Haslinger, V. Tigranean și W. Gillock.

Profesoara de pian Ina Ciuico și elevele sale Ariadna Artemencp și Bogdana Artemenco, premiante ale Online Piano International Competition, New York
Profesoara de pian Ina Ciuico și elevele sale Ariadna Artemencp și Bogdana Artemenco, premiante ale Online Piano International Competition, New York

La acest concurs internațional online au participat copii din SUA, România, Republica Moldova, Albania, Israel și Germania. Juriul a fost alcătuit din personalități artistice și pedagogi din SUA și România.

Subliniem că elevii câștigători de la Școala de Arte „Alexei Stârcea” sunt discipoli ai profesoarei de pian Ina Ciuico, pedagog cu experiență de predare a pianului în instituții prestigioase din R. Moldova. Organizatorii concursului de la New York au contactat-o personal, adresându-i felicitări pentru nivelul înalt de pregătire a elevilor.

Absolventă a AMTAP din Chișinău, Ina Ciuico activează din 2017 la Școala de Arte „Alexei Stârcea”. Elevii domniei sale obțin premii și mențiuni la diverse competiții. Ina Ciuico a declarat pentru GAZETA de Chișinău: „Este important ca elevii să fie încurajați, din primele momente ale inițierii lor în arta pianistică, să urce pe scenă, astfel li se dezvoltă rezistența la stres, capacitatea de concentrare. Instrumentul meu pedagogic principal este zâmbetul. Pentru mine și elevii mei, muzica e o imensă bucurie”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE