Furtuna din kuliokul Pandorei

1037
0

Șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat recent la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova că „în toată lumea COVID-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”. Nu a fost doar o ieșire necuviincioasă și inoportună a unui responsabil din domeniul medical într-o perioadă de criză. Răbufnirea acestui doctor a făcut să iasă la iveală mizeria morală și fățărnicia actualei guvernări. Dacă „nu-l lua gura pe dinainte”, nu mai aflam ce zace în el.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

GAZETA de Chișinău vă prezintă mai jos reacțiile unor personalități la declarația ex-epidemiologului-șef al RM.

Ala Nemerenco, ex-ministru al Sănătății: „Depășește orice limite”

Toate ieșirile sale la TV-ri aduceau mai mult a talkshow-ri decât interviuri ale unei persoane cu gândire de stat, dar ultima declarație, care a bulversat toată lumea, e pur și simplu odioasă. Să susții că orice om cu unele boli cronice e o povară este pur și simplu depășirea oricăror limite. Mi-e greu să scriu aceste cuvinte. Mi-e greu să comentez. Mi-e rușine pentru cele spuse de el. Și mai ales că sunt spuse de un medic.

În cercul meu a decedat o rudă foarte apropiată care avea din comorbidități doar o biată hipertensiune. O deplâng copiii, o deplângem noi. Ea nu era nimănui povară – veșnic dinamică, având grijă de toți, fără niciun plan să părăsească această lume… Sau colegii noștri medici? Melania Scorpan, Vasile Sîrbu, Victoria Măciucă, Corneliu Rotaru, Mihai Strătilă, și toți ceilalți – erau oare ei de moarte? Erau ei povară cuiva?”

Vasile Iovu, Artist al Poporului: „Poate că există așa o politică și noi nu știm nimic”

Poate că domnul Furtună a făcut această afirmație în cunoștință de cauză și de acolo, de sus, unde s-a aflat până nu demult, se vede și se aude mai bine, iar pe dumnealui, pur și simplu, l-a luat gura pe dinainte. Poate că într-adevăr există așa o politică și noi nu știm nimic. Eu nici „olecuțâcă” nu-s medic și tot multe nu le înțeleg. Pot afirma că mă pricep puțin doar în domeniul meu.

Dacă pe cineva îl deranjează faptul că bătrânii trăiesc prea mult, atunci uite că această maladie a început să-i caute și pe cei de la putere, și pe cei bogați, ceea ce, Doamne ferește, tot n-ar trebui să ne bucure…”

Mihai Eftodi, dr. în medicină, conf. univ.: „În lupta cu coronavirusul n-au fost desemnați adevărați specialiști”

Afirmația domnului Nicolae Furtună este incorectă, deoarece oameni care ar fi o povară pentru noi, pentru societate, nu sunt. Diabet zaharat, hipertensiune au, bunăoară, o mulțime de oameni, dar acești oameni muncesc și sunt de folos. Există oameni bolnavi de down, dar și aceștia își găsesc un rost în viață. Stephen Hawking a stat toată viața într-un scaun cu rotile, dar a fost un geniu al științei. Persoane fără mâini, fără picioare fac uneori imposibilul și ne uimesc și pe noi, cei sănătoși.

Mihai Tonu, un bun prieten al meu, bolnav de miopatie, după ce a căzut la pat, a susținut teza de doctor în medicină și a fondat o societate a bolnavilor de miopatie. A întocmit lista pacienților bolnavi de miopatie din toată republica și a obținut ajutoare din străinătate pentru toți. La două domnișoare invalide din Grătiești le-a acordat ajutor esențial la construirea casei etc. A plecat la cele veșnice ca un om pe deplin realizat și s-a bucurat de viață până în ultima clipă, nefiind povară nimănui.

Din păcate, în lupta cu coronavirusul n-au fost desemnați în frunte așa specialiști precum Magdei, Prisăcaru, Spânu și alții. Alta era să fie situația acum, dar așa avem ce avem.”

Miroslava Metleaeva, scriitoare: „Furtună corespunde nivelului moral al guvernării actuale”

Declarația domnului Furtună e o mare prostie, deoarece cultura și știința se țin mai mult pe umerii persoanelor în etate, care au trecut prin școala vieții. Conform celor zece porunci din Biblie, trebuie să-ți respecți mama și tata, să le porți de grijă, ca să ai viață lungă pe pământ. Omul, când se căsătorește, jură credință pe toată viața, și la bine și la greu.

Cu părere de rău, medicii au cam uitat de tratarea altor boli, iar oamenii se tem să se ducă la ei, de frică… să nu moară de coronavirus. Furtună, dacă s-a aflat la putere, înseamnă că le-a convenit celor de sus. El corespunde nivelului moral al guvernării actuale, iar guvernarea îi adună și îi susține pe cei de teapa lui!”

Ion Grosu, actor: „E timpul ca societatea să scape de acești paraziți”

Domnul Furtună, care a fost reprezentantul puterii în lupta cu Covid-19, ar fi trebuit să se abțină de la acest fel de declarații. Dacă, ironia sorții, mâine-poimâine apare un alt fel de coronavirus, care atacă doar guvernanții, ce ar mai zice el atunci?!… E timpul ca societatea să scape de acești paraziți.”

Vladimir Beșleagă, scriitor: „Furtună încearcă să justifice totala incapacitate a guvernării RM”

Dacă e adevărat că acest monstruos flagel îşi are sorgintea în China, care are ambiţia de a deveni o nouă supraputere mondială, iar virusul e una din armele ei biologice care face ravagii în lume, inclusiv la noi, atunci în mod logic se impune concluzia că acest oficial pe numele lui Nicolae Furtună, prin declaraţia sa, se solidarizează în mod perfid cu politica diversionistă a Chinei comuniste, pe de-o parte, pe de altă parte, încearcă să justifice evidenta incompetenţă şi totala incapacitate a actualei guvernări a Republicii Moldova, care nu a fost şi nu este în stare să protejeze populaţia de această mare nenorocire, fapt care frizează genocidul”.

Teodor Popovici, dr. în medicină, conf. univ.: „Cum puteau să ne încurce femeile care au lăsat copii orfani?”

Domnule Furtună, cred că o să vă blesteme mii de oameni. Cum adică persoanele care au decedat puteau să ne încurce? Cum puteau să ne încurce femeile care au lăsat copii orfani, femeia care a născut al treilea copil și nici nu l-a văzut, nu l-a alăptat și nu l-a ținut în brațe? Dar cei treizeci de lucrători medicali care au căzut răpuși în lupta cu covidul cum puteau să ne încurce? Altă dată, chiar dacă v-ați dat demisia impusă, să vă gândiți înainte de a deschide gura și a spune vreo prostie!”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE