Cântând cu drag și dor de Ion Petreuș

505
0

Festivalul Național Concurs de Folclor „Ion Petreuș” și-a desemnat câștigătorii. Premiul Mare a ajuns în Republica Moldova, obținut de către tânărul interpret de muzică populară, Damian Spinei. Aflat la cea de a XII-a ediție, festivalul evocă memoria artistului Ion Petreuș, din duetul „Frații Petreuș”.

Damian Spinei, deținătorul marelui premiu, originar din  Drochia, este absolvent al Academiei Naționale de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Contactat de GAZETA de Chișinău, Damian ne-a mărturisit: ,,Sunt împlinit sufletește că am reușit să transmit publicului maramureșean o părticică din sentimentele și trăirile mele interioare prin intermediul cântecelor folclorice din Basarabia. Am fost primit cu atât respect și bunăvoință, întrucât o să port în gând, dar și în suflet, această frumoasă amintire mulți ani înainte”.

Interpretul Damian Spinei ne-a mai comunicat că experiența de a explora și interpreta cântecul autentic alături de colegii lui a fost una de nedescris, iar organizarea festivalului s-a desfășurat la cel mai înalt nivel.

,,Vreau să mulțumesc pe această cale doamnei director al ansamblului folcloric ,,Transilvania”, Iuliana Dâncuș, domnului dirijor, Eduard Albina, stimatului juriu și publicului primitor”, a menționat Damian Spinei.

Conform ziarului ,,Glasul Maramureșului”, în cadrul evenimentului, artistului maramureșean Ion Petreuș i-a fost acordată post-mortem distincția Crucea Voievodală Maramureșeană.

Festivalul Național de Folclor „Ion Petreuș” este organizat de către Ansamblul Folcloric Național ,,Transilvania” cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, iar ediția a XII-a a avut loc pe 19 iulie 2020 la Baia Mare, Maramureș.

Octavian GRAUR

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here