Cântând cu drag și dor de Ion Petreuș

754
0

Festivalul Național Concurs de Folclor „Ion Petreuș” și-a desemnat câștigătorii. Premiul Mare a ajuns în Republica Moldova, obținut de către tânărul interpret de muzică populară, Damian Spinei. Aflat la cea de a XII-a ediție, festivalul evocă memoria artistului Ion Petreuș, din duetul „Frații Petreuș”.

Damian Spinei, deținătorul marelui premiu, originar din  Drochia, este absolvent al Academiei Naționale de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Contactat de GAZETA de Chișinău, Damian ne-a mărturisit: ,,Sunt împlinit sufletește că am reușit să transmit publicului maramureșean o părticică din sentimentele și trăirile mele interioare prin intermediul cântecelor folclorice din Basarabia. Am fost primit cu atât respect și bunăvoință, întrucât o să port în gând, dar și în suflet, această frumoasă amintire mulți ani înainte”.

Interpretul Damian Spinei ne-a mai comunicat că experiența de a explora și interpreta cântecul autentic alături de colegii lui a fost una de nedescris, iar organizarea festivalului s-a desfășurat la cel mai înalt nivel.

,,Vreau să mulțumesc pe această cale doamnei director al ansamblului folcloric ,,Transilvania”, Iuliana Dâncuș, domnului dirijor, Eduard Albina, stimatului juriu și publicului primitor”, a menționat Damian Spinei.

Conform ziarului ,,Glasul Maramureșului”, în cadrul evenimentului, artistului maramureșean Ion Petreuș i-a fost acordată post-mortem distincția Crucea Voievodală Maramureșeană.

Festivalul Național de Folclor „Ion Petreuș” este organizat de către Ansamblul Folcloric Național ,,Transilvania” cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, iar ediția a XII-a a avut loc pe 19 iulie 2020 la Baia Mare, Maramureș.

Octavian GRAUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here