Cântând cu drag și dor de Ion Petreuș

1158
0

Festivalul Național Concurs de Folclor „Ion Petreuș” și-a desemnat câștigătorii. Premiul Mare a ajuns în Republica Moldova, obținut de către tânărul interpret de muzică populară, Damian Spinei. Aflat la cea de a XII-a ediție, festivalul evocă memoria artistului Ion Petreuș, din duetul „Frații Petreuș”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Damian Spinei, deținătorul marelui premiu, originar din  Drochia, este absolvent al Academiei Naționale de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Contactat de GAZETA de Chișinău, Damian ne-a mărturisit: ,,Sunt împlinit sufletește că am reușit să transmit publicului maramureșean o părticică din sentimentele și trăirile mele interioare prin intermediul cântecelor folclorice din Basarabia. Am fost primit cu atât respect și bunăvoință, întrucât o să port în gând, dar și în suflet, această frumoasă amintire mulți ani înainte”.

Interpretul Damian Spinei ne-a mai comunicat că experiența de a explora și interpreta cântecul autentic alături de colegii lui a fost una de nedescris, iar organizarea festivalului s-a desfășurat la cel mai înalt nivel.

,,Vreau să mulțumesc pe această cale doamnei director al ansamblului folcloric ,,Transilvania”, Iuliana Dâncuș, domnului dirijor, Eduard Albina, stimatului juriu și publicului primitor”, a menționat Damian Spinei.

Conform ziarului ,,Glasul Maramureșului”, în cadrul evenimentului, artistului maramureșean Ion Petreuș i-a fost acordată post-mortem distincția Crucea Voievodală Maramureșeană.

Festivalul Național de Folclor „Ion Petreuș” este organizat de către Ansamblul Folcloric Național ,,Transilvania” cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, iar ediția a XII-a a avut loc pe 19 iulie 2020 la Baia Mare, Maramureș.

Octavian GRAUR

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT