Mărturiile unei tinere vindecate de Covid-19

2124
0
Inga Daranuța/Foto: Arhivă personală

Inga Daranuța, o tânără originară din orașul Tighina, s-a infectat cu noul tip de coronavirus în luna mai și s-a tratat la domiciliul din Chișinău. A refuzat spitalizarea. Nu știe de unde a contractat virusul. Din 17 martie, când a fost instituită starea de urgență, Inga lucrează de acasă și iese o dată pe săptămână după produse alimentare. A mai fost o dată la bancă și în parc, după relaxarea restricțiilor instituite de autorități.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mereu a respectat măsurile de protecție (mască, mănuși și dezinfectant). Dar în seara zilei de 14 mai, Inga a simțit primele simptome: tuse și febră de 37,2. S-a autoizolat, ca să nu pună în pericol pe nimeni. Și-a telefonat o prietenă care-i medic. „Ea mi-a zis să iau paracetamol, să beau lichide și că ar trebui să mă testez la Covid-19. Seara, am măsurat temperatura, era 37-37,2, așa a fost pe tot parcursul bolii”, spune Inga.

După trei zile de dureri de cap, dureri musculare și febră, Inga Daranuța a mers la un laborator privat pentru a fi testată pentru Covid-19. Rezultatul a fost pozitiv. Fiind din Tighina, neștiind cine-i medicul de familie de la Chișinău, Inga l-a găsit pe site-ul Comisiei Naționale de Asigurări în Medicină. Medicul de familie i-ar fi spus să telefoneze la numărul de urgență 112.

Salvarea a venit. I-a fost ascultată respirația și verificată oxigenarea sângelui. Respirația nu era „curată”, „E Covid”, i-ar fi confirmat medicul de pe ambulanță. La solicitarea tinerei, medicii au decis ca ea să urmeze tratamentul acasă. Nu înainte de a semna refuzul de spitalizare pe propria răspundere. Pe 20 mai, după prescripția medicului de familie, Inga a început tratamentul: antivirale, antibiotice, probiotice și pastile pentru tuse. A fost monitorizată, prin telefon, de medicul de familie.

Totodată, Inga mărturisește că a pierdut mirosul în perioada bolii. Colega sa de cameră, s-a îmbolnăvit și ea de Covid-19. Prietena Ingăi și-a pierdut și gustul. Dar ambele s-au tratat de Covid-19. Celelalte persoane, cu care a interacționat Inga în ultimele săptămâni, nu au luat virusul SARS-CoV-2.

Gândirea pozitivă poate ajuta la vindecare

Acasă, în autoizolare, Inga făcea sport, dar obosea după cinci minute. „Au fost zile când nu mă puteam ridica din pat. Am avut dureri în piept și spate. Deseori am migrene, de aceea durerea de cap nu m-a impresionat. În zilele în care mă stresam, mă simțeam mai rău. Starea fizică depinde de starea emoțională”, precizează Inga.

„Precis e Covid-19? Poate e o răceală?”, era întrebată Inga de prietenii săi. „Se simte diferit de orice răceală sau gripă pe care am avut-o vreodată. Simptomele evoluează foarte diferit. Odată tratat, încă nu înseamnă că totul a trecut”, le răspunde Inga.

Pe 3 iunie, Inga a fost testată repetat, gratuit, la Covid-19 de către echipa mobilă, iar medicul de familie i-a spus că rezultatul este negativ. Au urmat încă două săptămâni de autoizolare. „Nu sunt în forță deplină. Perioada de restabilire durează și trebuie răbdare. Obosesc mai repede. Am avut dureri de cap câteva zile (mai puternice decât în timpul bolii). Pielea și părul sunt foarte uscate. Observ unele scăpări de memorie, concentrație, pe care nu le aveam înainte”, afirmă Inga.

Potrivit Ingăi, medicii au fost înțelegători cu ea, însă aceasta a simțit că lucrătorii medicali erau stresați. Tratamentul medicamentos a costat-o aproximativ 750 de lei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE