Urmașii lucrătorilor medicali decedați din cauza COVID-19 vor primi indemnizații

810
0

Urmașii personalului medical decedat din cauza complicațiilor provocate de Covid-19 vor primi indemnizații din partea statului. O decizie în acest sens a fost luată ieri, 24 iunie, de Executiv. Indemnizația va constitui venitul mediu lunar realizat și declarat în ultimele 12 luni calendaristice. Aceasta nu poate fi mai mică de 50 la sută din mărimea salariului lunar din economia națională la data calculării indemnizației.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cine va beneficia de indemnizații:

  • soțul sau soția pentru o perioadă de cinci ani de la data decesului;
  • copiii decedaților, până la vârsta de 18 ani, iar dacă își vor continua studiile, până la finalizarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani;
  • unul dintre părinții decedaților, în cazul în care acesta nu are urmași.

Astfel, cuantumul indemnizației în cazul soțului sau soției se va calcula în mărime de 50 la sută din baza de calcul. Pentru copii – în mărime de 75 la sută, iar pentru părinți în mărime de 50 la sută din baza de calcul.

Indemnizația se va stabili din data decesului, dacă cererea și actele vor fi depuse în termen de 90 de zile calendaristice de la această dată.

Banii vor fi alocați din bugetul de stat.

Vom preciza că, până în acest moment, 24 de cadre medicale au pierdut lupta pentru viață, iar alte 2.239 s-ar fi infectat până acum.

sanatateinfo.md

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE