Urmașii lucrătorilor medicali decedați din cauza COVID-19 vor primi indemnizații

652
0

Urmașii personalului medical decedat din cauza complicațiilor provocate de Covid-19 vor primi indemnizații din partea statului. O decizie în acest sens a fost luată ieri, 24 iunie, de Executiv. Indemnizația va constitui venitul mediu lunar realizat și declarat în ultimele 12 luni calendaristice. Aceasta nu poate fi mai mică de 50 la sută din mărimea salariului lunar din economia națională la data calculării indemnizației.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Cine va beneficia de indemnizații:

  • soțul sau soția pentru o perioadă de cinci ani de la data decesului;
  • copiii decedaților, până la vârsta de 18 ani, iar dacă își vor continua studiile, până la finalizarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani;
  • unul dintre părinții decedaților, în cazul în care acesta nu are urmași.

Astfel, cuantumul indemnizației în cazul soțului sau soției se va calcula în mărime de 50 la sută din baza de calcul. Pentru copii – în mărime de 75 la sută, iar pentru părinți în mărime de 50 la sută din baza de calcul.

Indemnizația se va stabili din data decesului, dacă cererea și actele vor fi depuse în termen de 90 de zile calendaristice de la această dată.

Banii vor fi alocați din bugetul de stat.

Vom preciza că, până în acest moment, 24 de cadre medicale au pierdut lupta pentru viață, iar alte 2.239 s-ar fi infectat până acum.

sanatateinfo.md

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT