Să ne facem timp pentru „Timp fără timp”

2541
0
„Ceva despre cai” de Igor Vieru, expoziția „Timp fără timp”
„Ceva despre cai” de Igor Vieru, expoziția „Timp fără timp”

După îndelungata carantină cauzată de Covid-19, sălile de expoziții își redeschid ușile pentru vizitatori. La Centrul Expozițional ,,Constantin Brâncuși”, bunăoară, a fost inaugurată o amplă expoziție cu un generic original, „Timp fără timp”, consacrată celor 50 de ani ai Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieruˮ. Expoziția include 107 lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă semnate de 77 de autori: profesori și absolvenți ai Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, majoritatea lor sunt membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Precizăm că în anul 2015, Liceul a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Expoziția e consacrată celor 50 de ani ai Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”

Expoziția este organizată în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, Muzeul Național de Artă al Moldovei și Asociația Obștească „Art Liceum”.

Florina Breazu, curatorul expoziției „Timp fără timp”
Florina Breazu, curatorul expoziției „Timp fără timp”

„Prin această expoziție dorim să anulăm timpul care s-a scurs, să-l golim de el însuși, confirmând calitatea artei de a fi eternă. Un asemenea eveniment este remarcabil atât pentru elevi, cadre didactice, artiști, părinți, cât și pentru toți cei pasionați de artă”, subliniază directorul adjunct al instituției, artistul plastic Florina Breazu, curatorul expoziției.

În comunicatul difuzat cu ocazia evenimentului se menționează că expoziția ne permite să urmărim evoluția Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” în decurs de 50 de ani și ne prezintă modul în care s-a produs „conexiunea între generații: profesori, artiști plastici de referință, de talie națională și internațională: Igor Vieru, Ion Tăbârță, Ilie Bogdesco, Eleonora Romanescu, Elena Bontea, Aurel David, Alexei Colâbneac, profesori cu vocație: Anatol Grigoraș, Vasile Cojocaru, Veaceslav Babiuc, Ghenadie Jalbă, Vladimir Palamarciuc, Constantin Peșterean, Veaceslav Bakițkii; elevi, care au revenit în calitate de profesori ai acestei instituții: Nicolae Baciu, Leonardo Guțu, Veaceslav Fisticanu, Dmitri Șibaev, Inga Edu; absolvenți care au devenit profesori universitari, maeștri în artă: Sergiu Fusu, Simion Zamșa, Eleonora Brigalda; artiști notorii care promovează cultura și arta pe diverse meridiane ale lumii: Teodor Buzu, Ștefan Beiu, Iurie Platon, Nelly Vrânceanu, Larisa Telipan, Vasile Rață, Victoria Cozmolici, Doina Vieru etc.”.

Toate lucrările din expoziție sunt publicate într-un catalog cu o ținută grafică excelentă, apărut în preajma vernisajului expoziției „Timp fără timp”.

Conexiune între generații

Amintim unele repere din istoria Liceului „Igor Vieru”. Datorită implicării artiștilor plastici Ion Tăbârţă (primul director), Dumitru Scvorțov-Rusu și Ilie Bogdesco, pe data de 29 august 1969 a fost înființată Școala specială republicană medie-internat de arte plastice din Chişinău. În 1989, prin efortul directorului Victor Cobzac și al directorului adjunct pentru disciplinele de profil, Ghenadie Jalbă, şcolii i s-a conferit numele marelui artist plastic basarabean, Igor Vieru.

„Balada meșterului Manole” de Igor Vieru
„Balada meșterului Manole” de Igor Vieru

În 1990, şcoala devine Liceul Republican-Internat de Arte Plastice „Igor Vieru”. Sub egida directorului Nicoleta Stati, în 2011, instituţia este reformată şi redenumită în Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” (LAAP „Igor Vieru”). Liceul oferă elevilor o înaltă pregătire profesională, prin revalorificarea şi consolidarea tradiţiilor studiului academic în domeniul artelor plastice.

În anul de studii 2019–2020, un an jubiliar, au fost organizate numeroase manifestări, concursuri, expoziții cu prilejul aniversării a 50-a, iar cel mai important eveniment îl constituie expoziția „Timp fără timp” de la Centrul „C. Brâncuși”, care va fi deschisă pentru publicul larg până la 12 iulie 2020.

Florina Breazu, curatorul expoziției: „Am amintiri foarte frumoase despre Igor Vieru”

Curatorul expoziției, Florina Breazu, a declarat pentru GAZETA de Chișinău: „Unul dintre dezideratele majore ale acestui proiect curatorial este cultura memoriei și memoria culturii. Dorim să ne exprimăm prin această expoziție recunoștința față de înaintași, față de cei care au edificat ceea ce înseamnă astăzi Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieruˮ.

Am întrebat-o pe Florina Breazu dacă l-a cunoscut pe maestrul Igor Vieru și domnia sa ne-a răspuns: „Da, am avut norocul să-l cunosc, noi suntem rude. Părinții mi-au povestit că își doreau un băiat cu numele Florin, dar am apărut eu, și atunci Igor Vieru i-a sfătuit să-mi pună numele Florina… Am amintiri foarte frumoase despre Igor Vieru, îmi amintesc vocea lui caldă, felul de a fi, modul blând de a comunica. Îmi plăceau mult ilustrațiile sale de carte, „Abecedarul” ilustrat de Igor Vieru.

Când eram mică, mergeam cu tata în atelierul lui. Maestrul mi-a văzut desenele de copil, se bucura mult când i le arătam, mă încuraja. Am studiat pictura la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”. Iar după ce am absolvit acest colegiu, anume Igor Vieru mi-a recomandat să urmez o facultate de arte textile. El zicea că tapiseria este mai caldă, mai feminină, iar pictura este o îndeletnicire mai masculină. Astfel, am studiat Textile la Facultatea de Arte Decorative şi Design a Academiei de Arte Vizuale din Cluj, apoi la Iași, dar pasiunea pentru pictură a rămas și de-a lungul anilor am participat cu lucrări de pictură la multe expoziții. La actuala expoziție, dedicată celor 50 de ani ai Liceului de Arte Plastice „Igor Vieru”, sunt prezentă cu două tablouri, „Particule” și „Antimaterie”.

Alături de tablourile Florinei Breazu, mai putem vedea la Centrul „C. Brâncuși” lucrări semnate de circa 80 de profesori și discipoli ai Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, începând de la prima promoție.

Lucrări originale de Igor Vieru la expoziția „Timp fără timp”

Flori pentru maestrul Igor Vieru
Flori pentru maestrul Igor Vieru

Rolul central, în această bogată și diversă expoziție le revine, firește, lucrărilor originale ale marelui pictor Igor Vieru. Putem admira tablourile sale de o frumusețe și valoare atemporală,Balada Meșterului Manole, diptic”, „Mărțișor”, „Ceva despe cai” – opere de referință pentru pictura națională.

Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” (director, Natalia Stâncă) este una dintre instituțiile cele mai importante în domeniul educației artistice din R. Moldova. În anul de studii 2019 –2020, în acest liceu au studiat 108 elevi. În cadrul LAAP „Igor Vieru” se studiază pictura de șevalet, iar după liceu absolvenții, în baza studiilor acumulate, pot îmbrățișa oricare din domeniile artelor vizuale: pictură, grafică, sculptură, design, arhitectură, arte decorative.

Nu ezitați să croiți din timpul Dvs. pentru a vedea expoziția jubiliară „Timp fără timp”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE