Deputații au votat unanim un proiect de hotărâre privind adoptarea Declarației Parlamentului de condamnare a faptelor de traseism și corupere politică. Inițiativa a venit de la Partidul Democrat (PDM), care a rămas cu 14 deputați din cei 30 cu care au ajuns în Parlament după alegerile parlamentare din februarie 2019.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINELa propunerea deputaților PPDA, parlamentarii au condamnat cu vehemență acțiunile de traseism politic pentru întreaga perioadă a Parlamentului și i-au condamnat atât pe cei care s-au lăsat convinși, cât și pe cei care i-au acceptat în alte fracțiuni parlamentare.
Din punct de vedere juridic, declarația nu are niciun efect, a recunoscut deputatul Alexandru Jizdan. Potrivit lui Jizdan, pentru a avea putere juridică, este nevoie de o modificare a Constituției, lucru care, după cum afirmă deputatul Sergiu Litvinenco, ar veni în contradicție cu o decizie a Comisiei de la Veneția, care a declarat mandatul de deputat imperativ și care nu poate fi retras pentru că deținătorul lui iese dintr-o fracțiune.
Document aprobat de ochii lumii
Declarația este una politică, a menționat, pentru GAZETA de Chișinău, analistul politic Anatol Țăranu. Potrivit lui Țăranu, documentul a fost votat pentru că nu are niciun efect juridic și aduce capital politic. Menționăm că documentul a fost votat unanim de 98 de deputați prezenți la ședința plenară a Parlamentului, inclusiv de deputații traseiști.
„Traseismul politic este un lucru condamnabil, blamat de întreaga societate. Orice politician treaz la minte se va alătura unui asemenea demers pentru a apărea bine în ochii alegătorilor. Politicienii, inclusiv cei care pot fi catalogați ca traseiști politici, vor vota fără nicio reținere această declarație”, a spus Anatol Țăranu.
Și analistul politic Oazu Nantoi confirmă că declarația votată joi, 11 iunie, este fără putere juridică, amintind de Declarația privind recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova, adoptată pe 8 iunie 2019 de PSRM și Blocul ACUM.
În opinia lui Oazu Nantoi, Dodon a comis cea mai mare greșeală politică atunci când a trădat coaliția cu Blocul ACUM și s-a coalizat cu Partidul Democrat.
„PDM a fost o creatură a lui Plahotniuc. Aceste achitări de conturi dintre Plahotniuc și Dodon s-au răsfrânt în aceste procese interne în Parlament, care nu au nimic în comun cu responsabilitatea față de alegători. Consider că ceea ce se întâmplă azi este un proces negativ, dar firesc, inevitabil. Important este ca, la toamnă, societatea să tragă concluziile – ce s-a întâmplat în perioada aflării la putere a binomului Plahotniuc-Dodon și să închidem pagina, fără Dodon la președinție. Pe urmă va veni și rândul Parlamentului”, a precizat Oazu Nantoi pentru GAZETA de Chișinău.
Majoritatea parlamentară PSRM-PDM are 51 de mandate, după ce o parte dintre deputații democrați a creat grupul Pro Moldova, iar alții au aderat la Partidul Șor.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE