Istoria unei fotografii

2057
0
Anul 1985: Grigore Vieru și Ștefan Petrache la Ciutești, Nisporeni
Anul 1985: Grigore Vieru, Ștefan Petrache și Ștefănița, fiica lui Ștefan Petrache, la Ciutești, Nisporeni. Foto: Grigore Stamati

La 24 mai 2020 am trecut pe la muzeul „Meșteșug și Design” din satul Ciutești, raionul Nisporeni. De la directorul Casei de Cultură din localitate, Grigore Stamati, am aflat despre o vizită a poetului Grigore Vieru la muzeul din Ciutești, care pe atunci se afla în biserica din sat.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Era anul 1985. În acea zi, Grigore Vieru venise la Ciutești, Nisporeni, împreună cu Ștefan Petrache, la casa părinților săi. „Atunci am văzut pentru prima dată cum un bărbat  îngenunchează în fața unei femei și îi sărută mâna. Asta a făcut marele Grigore Vieru.

Când am intrat în ograda unde trăia tanti Anica, așa îi spuneam noi Anei Petrache, mama regretatului artist, Ștefan Petrache, ea a ieșit din cuhnișoară în întâmpinarea fiului. Văzând-o sfioasă și cu mâinile împreunate, Vieru s-a așezat într-un genunchi și i-a sărutat mâna mamei lui Ștefan Petrache.

A îngenuncheat din stimă și admirație, pentru că Ștefan Petrache era o personalitate. Astfel și-a arătat recunoștința pe care o purta pentru femeia care a dat naștere unui mare talent. Ea locuia în sat cu moș Constantin, fiind la a doua căsătorie. Mama lui Ștefan Petrache era originară din Vânători, Nisporeni. Dar, după ce s-a recăsătorit, a trecut cu traiul la Ciutești. Atunci când trăia mătușa Ana, Ștefan Petrache venea la Ciutești și o vizita. A decedat la o vârstă înaintată”, își amintește artistul plastic Grigore Stamati.

„În acea zi am stat până pe la 4 dimineață la masă cu Grigore Vieru și Ștefan Petrache. Eu doar îi ascultam. Eram mut în fața lor. Și mă gândeam să plec, pentru că ora era deja târzie, dar nu mă dădeam dus. Nu mă săturam să-i ascult, să aud ce spun EI. Personalități… Sunt fericit că am avut ocazia să-i cunosc, să stau cu ei la o masă”, mărturisește Grigore Stamati.

„A doua zi am mers cu ei pe deal, la un fag, care are circa 400 de ani. Le-am arătat copacul secular. Și am făcut o fotografie cum stau ei, ambii, pe culmea unui deal: Ștefan Petrache, Grigore Vieru și Ștefănița, fiica lui Ștefan Petrache.”

„Am fotografia! Fiul meu, Mihai Stamati, a făcut-o și în format electronic. I-am transmis-o lui Ștefan Petrache, când era în viață”, comentează cu bucurie Grigore Stamati.

Își amintește că, întâmplător, citise peste un timp poezia lui Grigore Vieru „Scoateți mitralierele din altar”.

„Am citit-o și mi-am dat seama că s-a inspirat de la noi, din muzeul nostru, care era în biserică. Partea unde trebuia să fie altarul în biserică era dedicată perioadei războiului. Acolo, în loc de icoanele din altar, era un panou cu fotografiile celor căzuți pe front. Și fotografii cu secvențe din război. Muzeul a fost făcut cu contribuția mai multor oameni. Eu am fost doar responsabil. Grigore Vieru unde mergea se inspira”, a conchis Grigore Stamati.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT