Ghidul Audio care te ajută să mergi pe urmele istoriei evreilor din Chișinău

1207
0
Screenshot de pe site-ul proiectului
Screenshot de pe site-ul proiectului

Persoanele interesate de istoria evreilor de Chișinău au posibilitatea să calce de sine stătător pe urmele timpului și totodată să audă poveștile personale, împărtășite chiar de supraviețuitorii Holocaustului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Este vorba de un ghid audio care încearcă să readucă la viață istoria evreilor din Chișinău. „Proiectul are scopul de a reduce gradul de ură și xenofobie din societatea noastră, și asta nu e legat neapărat de tragediile din timpul holocaustului, dar mai ales de viața simplă a oamenilor, de felul în care au trăit și ce au făcut în acele timpuri”, spune Ion Ungureanu, coordonatorul local al programului Trans History.

Ghidul este creat în patru limbi (română, germană, engleză și rusă) și poate fi accesat de orice persoană. Este deschis publicului larg care dorește să cunoască mai multe despre evreii care au trăit în Chișinău. Totodată este un instrument util pentru profesori, pe care îl pot utiliza în cadrul lecțiilor cu elevii și studenții. Poate fi accesat atât de la telefon, cât și de la calculator, pe site-ul https://trans-history.org/, iar în viitor va fi lansată și o aplicație care va putea fi descărcată în telefon.

„Un ghid similar a fost elaborat și în orașul Cernăuți, Ucraina, iar la proiectul din Republica Moldova, timp de câteva luni, au lucrat istorici locali precum Irina Shikhova (una dintre persoanele care au creat primul muzeu de istorie și cultură evreiască din Chișinău) și Diana Dumitru, actori de teatru printre care Nicolae Darie, actor emerit, care activează la Teatrul Național Mihai Eminescu”, spune Ion Ungureanu pentru GAZETA de Chișinău.

Ghidul Audio este un proiect non-profit, implementat de Centropa în colaborare cu Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, Centrul de Cercetare și Educație Maghid: Patrimoniul evreiesc Moldova și EcoVisio.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE