Republica Moldova va primi un grant de 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor din sudul țării

92
0

Republica Moldova va beneficia de un grant de 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor din localitățile din sudul țării. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui acord de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Banii sunt destinați pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, va fi dezvoltată infrastructura de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, Vulcănești, Ceadâr-Lunga și Comrat, costul total al proiectului fiind de circa 17 milioane de euro.

Banii oferiți de BERD sunt destinați pentru mai multe componente ale proiectului. 2,25 milioane de euro vor fi investite în construcția unui depozit de deșeuri și a stațiilor de sortare și de compostare în orașul Cahul, precum și pentru construcția stațiilor de transfer în localitățile Cania, Taraclia și Comrat. 810 000 de euro sunt destinate pentru procurarea de echipamente pentru tratarea și eliminarea deșeurilor și o sumă similară va fi cheltuită pentru închiderea tuturor depozitelor de deșeuri în localitățile unde va fi implementat proiectul.

De menționat că, anterior, Republica Moldova a încheiat un acord de împrumut cu BERD, care prevede alocarea a 25 de milioane de euro pentru implementarea a unei părți a proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, care va fi implementat până în anul 2027. Acesta mai vizează și raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE