Igor Munteanu: „Trebuie să recunoaștem că aceste alegeri au fost viciate de cele mai grave derapaje din anul 2018 încoace”

392
0

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, a anunțat în cadrul briefingului post-electoral de astăzi că toți primarii aleși în cele două tururi de scrutin pe listele CUB, dar și alți primari independenți cu viziuni europene vor primi asistență tehnică și expertiză pentru a-și onora exemplar obiectivele trasate în fața alegătorilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Totodată, Igor Munteanu a menționat că CUB a câștigat primii săi primari în 2023 în rezultatul unei lupte inegale și plină de derapaje.

De asemenea, președintele CUB nu a ezitat să acuze derapajele și ilegalitățile comise în acest scrutin sub privirile nepăsătoare sau complice ale autorității electorale, menționând în această privință tipărirea materialelor electorale PAS înainte de data indicată de CEC pentru deschiderea contului electoral, utilizarea largă a resurselor administrative, a miniștrilor, autorităților desconcentrate, a infrastructurii guvernului și propagandei controlate de putere contrar tuturor standardelor și normelor prevăzute de Codul Electoral și recomandările OSCE/ODIHR pentru Republica Moldova.

„Trebuie să recunoaștem că aceste alegeri au fost viciate de cele mai grave derapaje din anul 2018 încoace. Ilegalitățile au curs gârlă și au inclus sute de cazuri fixate de observatorii locali și internaționali, la care CEC nu a catidicsit să facă nimic. De la finanțări ilicite la miniștri nedegrevați, înhăitați în campanii neraportate, de la atacuri furibunde la persoană la crearea unui sistem vicios al unui stat-partid. Este nedemocratic și profund european acest stil de guvernare! Nu știu cum se privesc în oglindă liderii PAS, dar asta compromite total sistemul democratic și valorile pe care aceștia le pretind. Guvernul a făcut neîncetat, zilnic, campanie în favoarea PAS, violând standarde europene fundamentale care cer statelor să-și păstreze neutralitatea în alegeri. Comisia Electorală Centrală (CEC) a tolerat tacit dezmățul și a sabotat legea în temeiul căreia ea ar trebui să fi reacționat în mod proporțional încălcărilor stabilite. Între timp, autoritățile care ar fi trebuit să contracareze finanțările ilicite ale unor grupuri afiliate grupului Șor au reacționat din nou fie cu întârziere, fie în mod disproporționat. Presupunem că fiind ocupate să „vâneze” partidele pro-europene de opoziție, acestea s-au mulțumit să fie simple „șurubașe” de control în apanajul resurselor administrative folosite de PAS, care s-a străduit să conserve o putere pe care nu o are și să apere o legitimitate pe care nu o mai poate pretinde”, a spus președintele Munteanu.

„În lipsa autonomiei, raioanele sunt simple cutii de rezonanță ale guvernului central”

Referindu-se la decizia PAS de a conserva raioanele înainte de alegerile locale, Președintele CUB a subliniat că ultimele modificări operate în lunile de vară au preluat competențe substanțiale ale raioanelor pe domeniul educației, protecției sociale și sănătății și, practic, raioanele ar putea fi numite cu multă greutate ca fiind autorități publice locale autonome. În lipsa autonomiei, raioanele sunt simple cutii de rezonanță ale guvernului central, fiind încălcate prevederile centrale ale Cartei Exercițiul Autonom al puterilor locale, ratificate în 2006 de Republica Moldova. În aceste condiții și pentru că dacă nu vor mai avea competențe autonome, raioanele în mod inevitabil se vor ocupa de ceea ce știu ele cel mai bine – să preseze politic primarii și să-și împartă privilegiile, CUB cere luarea unor decizii la nivel central în privința optimizării structurii administrativ-teritoriale a țării și lichidarea actualelor raioane.

„În ultimii 2 ani, cetățenii au văzut cât de mult le place guvernanților să se folosească de CSE (Comisia Situație Excepțională) ori de câte ori au avut nevoi urgente. Azi, acest CSE ar trebui să facă măcar un serviciu real așteptat de cetățenii Republicii Moldova – lichidați actualele raioane, transferând atribuțiile rămase acestora celor mai importante orașe și municipalități din aceste teritorii. Decizia ar fi economic justificată și oportună, după cum am demonstrat acest lucru prin studii susținute de CALM (Congresul Autorităților Locale din Moldova), iar această decizie ar urma aplicarea principiului subsidiarității, un principiu care stă la baza câtorva dintre tratatele fondatoare ale Uniunii Europene. Să fim europeni și în raport cu aceste raioane învechite și lipsite de relevanță administrativă”, a adăugat președintele CUB.

Fonduri europene doar „primarilor europeni”

Comentând declarațiile liderilor PAS de a oferi acces la fondurile europene doar „primarilor europeni”, Igor Munteanu a catalogat logica partidului de guvernare ca una eronată și imorală, care  instigă la discriminare și sciziune internă, și care nu ar trebui să fie tolerată nici de către cetățeni, și nici de partenerii de dezvoltare.

„Statul trebuie să se asigure că toată populația este angajată pe drumul de aderare la UE. Toți trebuie să vadă beneficiile acestei integrări cuprinzătoare. Nu poți lăsa nici-o localitate, nici-un raion sau o regiune dincolo de interesele naționale doar pentru că nu-ți place culoarea politică sau ochii unui primar. Dacă ar fi mers pe această logică UE, atunci nu ar fi trebuit să finanțeze localitățile din Găgăuzia și nu ar fi fost susținute zeci de proiecte prin care cetățenilor noștri de pe malul stâng al Nistrului li s-au creat condiții să dezvolte afaceri ori să obțină tratament sau acces la servicii medicale, iar faptul că Uniunea Europeană a mers pe altă cale înseamnă, elementar, că asemenea discurs nu trebuie să fie tolerat din partea unor oficiali ai statului”, a punctat Igor Munteanu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE