„Aşteptăm până când vreun câine va sfâşia mortal un copil sau luăm măsuri?” Se întreabă o tânără sub tratament antirabic după ce a fost atacată de un maidanez în plină stradă

450
0

O tânără din capitală a ajuns sub tratament antirabic după ce a fost atacată de un maidanez în timp ce se plimba pe o stradă din sectorul Buiucani al capitalei. Fata a rămas îngrozită să constate că în afară de ea, alte sute de persoane, inclusiv copii, au trăit acelaşi coşmar.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tânăra spune că trebuie să-şi administreze, în total, cinci vaccinuri, iar ceea ce a descoperit la unica clinică din oraş unde se pot administra injecţiile a lăsat-o mască.

„Vaccinul antirabic se administrează doar la Policlinica nr. 1 de pe 31 august şi doar un singur specialist din tot oraşul se ocupă de acest lucru. La prima mea vizită eram sigură că asemenea persoane ca şi mine – mai puţin norocoase – vin aici o dată în lună. L-am întrebat pe doctor dacă are mulţi pacienţi. Am constatat că este vorba despre 30-40 de persoane pe zi! Doar gândiţi-vă la această cifră”, scrie şocată de situaţie tânăra Anna Moroi, care mărturiseşte că a rămas traumată pe toată viaţa în urma experienţei trăite.

În doar 15 minute cât a stat sub uşa medicului a aflat despre alte câteva istorii terifiante. În sectorul Ciocana, un copil de şase ani a fost muşcat de faţă. Băieţelul a rămas cu un ochi şi o ureche schilodite. La Buiucani o pensionară de 74 de ani a fost atacată de un câine în timp ce se întorcea de la biserică. Un adolescent de 15 ani, de asemenea, a fost muşcat recent de un câine la Ciocana, la fel ca şi o femeie de 35 de ani, care a fost atacată chiar în curtea blocului de locuit. „Situaţia a scăpat de sub control”, conisderă tânăra, care recunoaşte că-i este frică deja să mai iasă din casă şi cere autorităţilor să intervină.

„Prieteni, acestea sunt doar câteva istorii pe care le-am ascultat în 15 minute. Dar câte asemenea cazuri au loc în fiecare zi. Prieteni, vom aştepta până când vreun câine va sfâşia mortal un copil?  Primaria Municipiului Chişinău, Ion  Ceban, ce trebuie să se întâmple pentru ca să fie întreprinse anumite măsuri? Eu vreau să merg pe străzile capitalei şi să nu-mi fie frică că mi se poate întâmpla ceva!”, scrie tânăra revoltată.

Potrivit responsabililor din cadrul secţiei control şi protecţie a animalelor, pe străzile capitalei ar exista, în prezent, circa 5000 de câini vagabonzi. Problema este complexă, iar pe alocuri, autorităţile municipale sunt cu mâinile legate, întrucât, în lipsa programelor de sterilizare în masă, numărul maidanezilor creşte vertiginos, iar iresponsabilitatea stăpânilor care-şi aruncă animalele de companie în stradă, complică şi mai mult situaţia.

„Din ianuarie şi până la sfârşit de martie, noi nu am avut programe de sterilizare în masă. Fapt care a înrăutăţit situaţia, având în vedere că o femelă aduce pe lume între 8 şi 10 căţei. Deci, avem nevoie de campanii de sterilizare în masă, programe de microcipare şi locuri sigure pentru întreţinerea animalelor agresive”, a comunicat Alexandra Graur, specialist în cadrul secţiei control şi protecţie a animalelor din cadrul Direcţiei locativ comunale.

Începând cu luna februarie, Regia Autosalubritate nu mai este responsabilă pentru gestionarea situaţiei legate de miile de maidanezi, care hoinăresc pe străzile capitalei. De această problemă este responsabilă în continuare, Întreprinderea  de supraveghere şi protecţie a animalelor.

Între timp, chişinăuienii şi oaspeţii capitalei continuă să fie terorizaţi de haitele de câini care hoinăresc pe străzile Chişinăului.

Reamintim că, în ianuarie curent, un caz terifiant s-a produs în capitala României, Bucureşti. Atunci, o femeie de 43 de ani, care era la alergat, a fost ucisă de o haită de câini.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE