Dosar BEM// Cinci persoane deferite justiției pentru cauzarea unui prejudiciu de 11 milioane lei. Învinuiții nu și-au recunoscut vina

456
0

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a cinci persoane printre care și un evaluator al Agenției de Expertiză și Consalting, pentru spălarea banilor în proporții deosebit de mari, escrocherie în proporții mari, dar și dobândirea creditului prin înșelăciune, acțiuni soldate cu cauzarea prejudiciului material estimat la 11 milioane lei, (art. 190 alin.(5), art. 238 și art. 243 alin.(3) lit.b) din Cod penal).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Urmărirea penală a fost disjunsă în mai 2023, din cauza penală pornită în martie 2013, de către Procuratura Generală în baza autosesizării. Ulterior la aceasta au fost conexate și alte cauze penale pornite de CNA.

În rezultatul efectuării urmăririi penale, s-a stabilit că, evaluatorul unei Agenții de Expertiză și Consalting (care activează până în prezent), fiind în complicitate cu administratorul și fondatorul unei companii, urmărind scopul dobândirii creditului prin înșelăciune de la „Banca de Economii” SA, a întocmit Raportul de evaluare a unei construcții comerciale nefinisate din în mun. Chișinău în care a indicat nejustificat valoarea de piață de 4 ori mai mică.

În continuare, administratorul și fondatorul companiei în cauză, precum și alte șase persoane în privința cărora în prezent sunt desfășurate acțiuni procesuale, prezentând raportul indicat mai sus, au dobândit prin înșelăciune de la „Banca de Economii” SA, Filiala nr.1 Chișinău, un credit în mărime de 42 500 000 lei, care nu a fost restituit, cauzând instituției financiare un prejudiciu în proporții deosebit de mari.

Ulterior, persoanele vizate supra, acționând în complicitate și având scopul sustragerii bunurilor altei persoane prin inducere în eroare, au dobândind în perioada lunii decembrie 2011, de la „Banca de Economii” SA, mijloace bănești în sumă de 4 400 000 lei, care, în scopul tăinuirii și deghizării originii sale ilicite, au fost transferați în conturile mai multor companii.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Menționăm că, în privința a doi învinuiți care s-au eschivat de la organul de urmărire penală, a fost aplicat procedeul procesual privind finalizarea urmăririi penale în lipsa acestora.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de până la 12 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani (în cazul art. 190 alin.(5) din Cod penal), amendă de la 92 500 la 167 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani (în cazul art. 238 din Cod penal) și închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de 650 000 la 800 000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice (în cazul art. 243 alin.(3) lit.b) din Cod penal).

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii, recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra bunurilor în limita sumei de 300 000 lei, deținute cu drept de proprietate de către unul dintre învinuiți.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE