O parte a clădirii fostului Hotel Național a fost vopsită în culorile panglicii „Sf. Gheorghe”. Poliția nu știe nimic

1233
0

Noaptea trecută (19 aprilie), cinci etaje (din cele 16) ale clădirii fostului Hotel Național din Chișinău au fost revopsite în culorile negru-oranj ale panglicii „Sf. Gheorghe”, simbol al agresiunii militare rusești în Ucraina. La două zile de la începutul războiului în țara vecină, edificiul-ruină fusese vopsit în culorile drapelului național ucrainean.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Gestul sfidător a fost comis imediat ce președinta Maia Sandu a promulgat legea cu privire la interzicerea simbolurilor ce promovează războiul Federației Ruse în Ucraina, literele „Z”, „V” și panglica „Sf. Gheorghe”.

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a contactat-o pe șefa secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției. Aceasta ne-a spus că poliția caută vinovații.

„Noi am fost sesizați la nr. unic de urgență 112 despre aplicarea acestei combinații de culori pe respectiva clădire. Colegii mei de la Inspectoratul de Poliție Centru au intervenit imediat, grupul de documentare a mers la fața locului. La poliție a fost invitată proprietara „Hotelului Național” pentru a depune declarații. Femeia a spus că nu are absolut nicio pretenție în cazul aplicării acestei combinații de culori pe proprietatea ei și, la sugestia poliției, proprietara a spus că va înlătura în cel mai scurt timp culorile și va readuce clădirea la normal”, a menționat Diana Fetco.

În acest context, fostul ministru al Justiției din Republica Moldova, Alexandru Tănase, a postat pe pagina de Facebook un mesaj în care adresează câteva întrebări către ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

„Fascismul rusesc ridică capul la Chișinău. Elementele fasciste pro-putiniste de la Chișinău au vandalizat clădirea fostului Hotel Național pe care erau desenate culorile drapelului ucrainean – desenând simbolul războiului și crimelor comise de armata rusă în Ucraina.

Deocamdată nu cunoaștem nimic despre reacția poliției la acest act de vandalism și la încălcarea legii privind interzicere, folosirea simbolurilor de război – literele „Z” şi „V”, dar şi panglica „Sfântul Gheorghe” (promulgate chiar ieri de dna Președintă Maia Sandu).

Totuși, ar fi curios să auzim răspunsul la următoarea întrebare pentru dna ministru Ana Revenco: Cum de a fost posibil ca într-un oraș unde sunt mii de polițiști și carabinieri (chiuie sirenele toata noaptea) să vopsești pe neobservate jumătate din fațada unei clădiri luminate de 10 etaje, din centrul orașului?

Ce șanse ar avea cineva să vopsească „pe neobservate” în culorile drapelului ucrainean statuia sovietică de vis-a-vis de hotelul național?

Este o obligație morală ca fascismul să fie curmat din fașă, iar cei care au comis acest act de vandalism să fie depistați și sancționați. Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco spune că toți cei care vor utiliza panglica „Sfântului Gheorghe” vor fi amendați.  Dacă nu vor fi amendați, să nu ne mirăm că în continuare toate secăturile își vor șterge picioarele de acest stat”, scrie Tănase.

Sorin Ioniță, analist politic, președinte al Expert Forum din România, a comentat pe o rețea de socializare: „Azi noapte pe faţada hotelului Naţional din Chişinău, peste albastrul din steagul Ucrainei a fost vopsită o Gheorghevskaia lenta. Vezi postarea anterioară despre ce e aia şi de ce e importantă. Cum anticipam, au apărut imediat provocatorii după ce a intrat în vigoare legea care interzice simbolurile agresiunii ruse. Şi nu orice provocatori: trebuie ceva efort şi organizare să vopseşti într-o noapte cinci etaje ale unei clădiri care domină oraşul, n-a fost vreun băiat pe iarbă şi cu grafitti. În R. Moldova se duce o bătălie dură pentru identitate cultural-politică şi desprinderea de Ruskii Mir”.

Amintim că pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective persoanele fizice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18.000 de lei.

P.S. La ora 12.00, culorile negru-oranj de pe fațada fostului Hotel Național au fost acoperite cu vopsea gri.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE